Na sobotu

Rok 2021 byl šachově hodně atraktivní. Dohrál se turnaj kandidátů, sehrán byl zápas o titul mistra světa a na konci roku jsme sledovali i mistrovství světa ve zrychleném šachu. Kromě toho probíhaly i různé online turnaje.

 

Z tohoto úhlu pohledu je začátek roku dost nudný. Magnus Carlsen zřejmě odpočívá na vavřínech a zatím to nevypadá na nějaké větší pokračování jeho online turnajových aktivit. V běžném životě se sice šachy normálně hrají, ale většinou jde spíše o národní turnaje.
Do očí mě sice praštil šampionát Bangladéše  :smich: , který jsem zaregistroval jen díky tomu, že jsem hledal jednoho bangladéšského hráče, o němž byl natočen film, který dávala jedna naše TV stanice mezi svátky pod názvem „Šachový princ“ (v originálu „Fahim“, ovšem na film s takovým názvem by produkce asi moc diváků nenalákala), ale rozebírat bangladéšský šampionát rozhodně nechci  :usmev: .
Jen podotknu, že zmiňovaný film byl natočen v roce 2019 podle skutečného příběhu hráče Fahima Mohammada, jehož současný rating dává tušit, že do prince má podobně daleko, jako já a spousta jiných hráčů  :usmev: .

Tata Steel začíná až 14.1. a vzhledem k tomu, že jsem stále ještě „druhořadým“ neočkovaným občanem, kterému se naštěstí Covid vyhýbá velkým obloukem a který podle šéfa České lékařské komory pana Kubka nemá IQ na to, aby pochopil jeho hysterické projevy a význam očkování  :usmev: , nehraji ani šachové turnaje.

Mám tedy dostatek času na hledání šachových věcí, které by mě (a možná nejen mě) mohly zaujmout.
Probírám se partiemi z nedávno skončených šampionátů v bleskovém a rapid šachu. Zjistil jsem, že i tyto turnaje brala naprostá většina hráčů a hráček dost vážně na to, aby si dovolili nějaké extravagantní varianty. Většinou se hrála dobře prozkoumaná zahájení….

Jen Jan Nepomňašči mě potěšil.
Celkem třikrát si zahrál v blicáku královský gambit. Ze tří partií vydoloval 2.5 bodu, což je více než dobrý výsledek. Královský gambit se hrál v turnaji celkem čtyřikrát. Kromě Jana jej jednou zkusil (a úspěšně) Američan Timur Gareyev.
Na Nepa jeho soupeři zkusili Falkbeerův protigambit, jednou moderní obranu (3.Jf3 d5) a jednou Schalloppovu obranu. Úspěšný byl jen Arjun Erigasi, který zvolil moderní obranu a remizoval (což mě potěšilo, protože stejným způsobem se bráním i já  :usmev: ).

Malý výlet do varianty Schalloppovy obrany s 4.e5 Jh5.
Mimochodem, často vídám nesprávný název Schallopova obrana nebo Schallop Defence s jedním „p“ na konci. Emil Schallopp byl německý hráč a psal se opravdu s dvěma „p“ na konci příjmení.

Varianta s ústupem jezdce na h5 se dostala do popředí zájmu milovníků královského gambitu po minizápasu Carlsena s Ting Li-ženem v online turnaji Magnus Carlsen Invitational.  Carlsen partii i zápas prohrál.

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

No, Fahim Mohammad se svým ratingem 2200, se šachovému princi blíží alespoň trochu.
 
Taková Phiona Mutesi s ratingem 1623 má do šachové královny (Královna z Katwe) ještě o notný kus dál. Bez zajímavosti není ani udělený titul WCM. Ukázku, jak taková královna hraje můžete zhlédnout třeba v tomto videu. Podobné žonglování s fakty a hodnocením vnímám jako vcelku nebezpečné, protože pak mohou mít neznalí lidé dojem, že je to „Hezký příběh, který dokazuje, že géniové jsou všude kolem nás.
 
I když, ten pocit, že bych se já takto mohl nazvat např. šachovým mistrem našeho patra není k zahození  :smich:
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x