Výhled

Právě dnes oficiálně začíná šachový festival Tata Steel Chess Tournament 2022, ještě v jeho průběhu se začne hrát na Gibraltaru a v únoru nás opět obšťastní Magnus Carlsen se svou sérií online turnajů.

O turnaji Tata Steel jsme informovali přesně před měsícem v článku „Přesně za měsíc :usmev: . Pokud jste už zapomněli, kdo všechno bude v turnaji hrát, doporučuji si článek přečíst znovu.
Jen zopakuji, že v „B“ turnaji bude mít své zastoupení i ČR. Thai Dai Van Nguyen nebude mít lehkou úlohu, protože, ač nasazen v „B“ skupině jako hráč číslo pět, bude muset bojovat proti nesmlouvavě hrajícím dalším (většinou) mladým soupeřům.


 

Šachová veřejnost byla zvyklá na pravidelné silně obsazené openy na Gibraltaru, které se konaly vždy na v prvních měsících roku.
I letos se bude na Gibraltaru hrát, ale ať se dívám, jak se dívám, vypsaný open turnaj nevidím. Místo toho se na „skále“ letos od 23.1. do 3.2. uskuteční „souboj pohlaví :usmev: (Battle of the Sexes).
Název zní možná trochu „lechtivě“ (a hned mě napadají asi tři obrázky na toto lechtivé téma  :smich: ), ale ve skutečnosti půjde o souboj mužského a ženského týmu. Hrát se bude Scheveningským  systémem, tj. každý hráč jednoho týmu se utká se všemi soupeři týmu druhého. Vítězným se stává tým s větším počtem výher (logicky jsou tu remízy jen „do počtu“  :usmev: ).

Zápas může být celkem zajímavý, protože organizátoři se pokusili vybrat vyrovnané týmy. Průměrný rating ženského týmu, v němž je mnohem více hvězd než v týmu protivníků, je 2450 (nejvyšší rating-Maria Muzyčuk, 2539). Rating mužského týmu je 2465 a jeho „jedničkou“ bude GM Bobby Cheng (2550)z Austrálie.
Věkový průměr obou týmů: ženy 33 let, muži 31 let.

Kompletní sestavy s malými medailonky hráček a hráčů najdete na webu pořadatelů.
Mimochodem, kam se poděl turnaj v Cappelle-la-Grande?

Jen mě teď napadlo… Nejsou dvě družstva trochu málo???  :usmev:


 

V únoru se vrací na scénu seriál online turnajů Champions Chess Tour.
Od února do listopadu 2022 sehrají údajně TOP světoví šachisté sérii devíti online turnajů, jejichž vítěz má být vyhlášen nejsilnějším online hráčem planety  :usmev: .
Takto to alespoň uvádějí na webu Champions Chess Tour.

Nechci zpochybňovat kvalitu hráčů této série, ale řekněme si na rovinu, že hrát budou především ti, které vybere organizátor, tedy Magnus Carlsen a jeho tým.
Takže vítěz série bude nejsilnějším online hráčem tohoto výběru, nikoli planety  :mrknuti: .


 

Zamyslel jsem se nad tím, jak se budou v rámci očkování „řešit“ lidé, kteří doposud nedostali ani jednu dávku (třeba já  :usmev: ). Možná se ujme můj vynález, jak vše zjednodušit a zrychlit  :mrknuti: .

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kyssling

Psaný text výborný, ale ten poslední kreslený fórek je opravdu skvělý, dokonalý !

Remcik z Banika

Název článku mě inspiroval k oživení jednoho odkazu na unikátní zápas, jak dopadne poslední hraná partie?

Jirka Kadlec

Snad to tak mohlo být, ale po dnešních tazích 25…Vaf8? 26.Jxg6! už si nejspíš Pavel Sváček dojde pro výhru.

Remcik z Banika

Tak jste to odhadl, pane Kadleci, správně 🙂 Korespoňdáci vítězí 4,5:3,5.

Remcik z Banika

Wijk Aan Zee, šachový Wimbledon, sváteček pro fanoušky! I slovutný Magnus si k titulu musel projít svou trnitou cestou porážek 🙂

Jirka Kadlec

Turnaj v Cappelle-la-Grande by se letos měl hrát:
https://cappelle-chess.fr/decouvrir-open-cappelle-11

Jirka Kadlec
10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x