V Ústí podruhé

Druhým kolem pokračovalo MČR jednotlivců v Ústí nad Labem. Většina favoritů si drží své pozice, ale po dvou kolech je předčasné spekulovat, jak vše dopadne 🙂 .

Na prvních třech stolech měly partie podobný průběh. Ne, že by se snad hrály stejné nebo podobné varianty, ale ve všech třech partiích se dlouho bojovalo vyrovnaně, ale pak se projevila síla favoritů. Navara, Hráček i Plát své soupeře „přetlačili“.

Na čtvrtém stole vyhrál Petr Gnojek s Jiřím Štočkem. I tady byla partie poměrně dlouho v rovnováze, ale pak se černý rozhodl hrát „na výhru“.
Můžeme se jen dohadovat, jakou roli sehrálo v partii „jméno“.
Po 46.Vb2 asi každého jako první věc napadne zlikvidovat otravné bílé pěšce, jako druhá věc se do hlavy vloudí myšlenka, že pak už černý partii asi nevyhraje  :usmev: .
Zahrál by černý 46. .. Kc5?? kdyby vedl bílé figury třeba David Navara?

 

 

Na pátém stole se hrála typická „zwardoňovina“.
Když proti vám sedí Vojta Zwardoń, počítejte s tím, že budete muset počítat  :usmev: .
Nevystačíte si s obecnými úvahami typu „vyvinu figury, obsadím volný sloupec a pak se uvidí, co bude dál“. Vojta je tvořivý hráč a téměř vždy hledá možnosti, jak pozici zkomplikovat, někdy i za cenu zhoršení své pozice.
Bílý stál v některých okamžicích možná i o něco lépe, ale Eduardo Serrano Salvador počítal hůř než Vojta a černý si připsal na své konto celý bod.

 

 

V turnaji se zatím příliš nedaří Víťovi Rašíkovi. Dvě remízy sice neznamenají nějakou těžkou ztrátu, ale přece jen to ztráta je. Ještě hůře je na tom Jan Krejčí, který po porážce v prvním kole nevyužil výhody bílých figur proti Petru Součkovi a partie skončila remízou.

Pokud bych měl vybrat partii kola, tak za mě by to byla jasná volba  :usmev: .
V partii Mikeš-Jirásko se hrál sicilský gambit, který sám hrávám, takže mě partie zaujala na první pohled.
Bílý se s tím moc nepáral. Oběť na f7, černý král v centru a po 11. … Sc5?? 12.Vb2 se černý mohl pomalu balit.

 

 

 

Ve třetím kole se ještě nedočkáme vzájemných soubojů nejvýše nasazených hráčů, ale pomalu se to blíží  :mrknuti: . Třetí kolo se hraje dnes opět od 16:00.

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Online na live.chessbasse
Online na chess24.com

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x