Zrušme ty internety

Bez Davida Navary se hrálo čtvrtfinále online turnaje Julius Baer Generation Cup.
Ani jeden ze čtyř minizápasů na čtyři partie neskončil předčasně, o jednom postupujícím rozhodl až tiebreak.

 

Magnus Carlsen narazil na Levona Aronjana. Aronjan postoupil z osmého místa a řekl bych, že to nebylo ani s odřenýma ušima, ale spíš bez uší  :usmev: . Už v základní části totiž udělal spoustu hrubých chyb a je s podivem, že mu nakonec postup vyšel.
To Magnus Carlsen, to je jiná káva. Z patnácti partií v základní části prohrál jen jednou (s Niemannem) a před druhým Erigaisim měl devítibodový náskok.

První partie zápasu Carlsen-Aronjan, v níž měl Carlsen bílé figury,  vypadala na remízu, ale jen do té doby, než MC zahrál podivný tah 30.Sc1 . Myšlenka je očividná: vyhnat věž z pole d2 a přitom ještě pokrýt pf4. Jenže v koncovkách rozhoduje aktivita figur a na c1 bílý střelec moc aktivní nebyl.
Co se MC nelíbilo na tahu 30.Se5, ví asi jen on sám.
Jisté je to, že Levon nezaváhal, vytvořil si na dámském křídle volného pěšce, který si to v dámské koncovce namířil k poli proměny. Aronjan se ujal vedení 1-0.

 

 

Ve druhé partii už se Aronjan opět „našel“ a předvedl to, co se mu dařilo v základní části. Po hrubé chybě ve dvanáctém tahu (12.Sd3??) přišel o figuru a ve čtyřicátém osmém tahu si nalezl do malebného matu  :usmev: . 1-1

 

 

Ve třetí partii měl opět bílé Carlsen a hrálo se jen na jednu branku. Aronjan neměl šanci.
Ve čtvrté partii měl Aronjan bílé a povinnost vyhrát, aby si vynutil alespoň tiebreak. Carlsen v jedné chvíli odevzdal dámu za věž a dvě lehké figury, ale bílý za to měl dostatek pěšců, takže pozice byla v přibližné rovnováze. Možná Aronjan viděl cestu k remíze, ale ta by znamenala prohru zápasu. Možná ji neviděl a opět chyboval, ale nakonec se vydal králem odvážně kupředu a před ztrátou dámy se vzdal.

 

 

Carlsen tak po výhře 3-1 postoupil do semifinále.

 


 

V zápase Keymer-Praggnanandhaa se odehrálo malé drama hned v první partii.
Po vyrovnaném průběhu zůstala oběma hráčům na hodinách přibližně půlminuta. V blicce se dopustil Praggnanadhaa hrubé chyby a Keymer bleskurychle partii zakončil.

 

 

V dalších dvou partiích se sice Pragg snažil, ale Keymer byl velmi pozorný a po dvou remízách si stále udržoval jednobodový náskok.
Ve čtvrté partii stál Praggnanandhaa o něco lépe, ale to bylo málo. Remíza by mu k vyrovnání nestačila, takže „zatlačil na pilu“, chyboval a prohrál. Vincent Keymer postupuje do semifinále, kde se utká s Magnusem Carlsenem.

 


 

Zápas Niemanna s Leem byl celkem vyrovnaný.
V první partii zvítězil Le, když Niemann v horší pozici po dvouminutovém přemýšlení nenašel způsob, jak zabránit ztrátě pěšce. Ono to totiž ani dost dobře nešlo  :usmev: , ale mohl zkusit obětovat kvalitu a držet pozici.
Nestalo se a Le se ujal vedení.

 

 

Ve druhé partii měl Niemann černé figury a po zahájení stál přinejmenším pochybně. Le však chyboval (20.Jxd7) a zbytek partie už byl plně v režii Niemanna.

 

 

Ve třetí partii měl sice Niemann mírně navrch, ale nic, co by Le nedokázal vyřešit.
Přišla čtvrtá partie, ve které Niemann ještě prošel zahájením, ale pak už ovládl šachovnici Quang Liem Le a po vítězství 2.5-1.5 postoupil do semifinále.

 


 

Výhoda bílých figur (a prvního tahu) se naplno projevila v zápase Erigaisi-Yoo.
Po čtyřech partiích skončil zápas 2-2 a vždy vyhráli vůdci bílých figur.

V první partii minizápasu vyhrál Erigaisi poučnou věžovku. Na první pohled vypadá situace černého špatně, ale kdyby černý aktivizoval krále (49. … Kf7=) , nemusel zřejmě vůbec prohrát. Erigaisi nezaváhal.

 

 

Druhou partii sehrál parádně Yoo a v „drakovi“ nedal svému soupeři žádnou šanci. Ve třetí naopak dominoval Erigaisi. Ve čtvrté partii Yoo opět ukázal, jak dobře hraje blicky.
V nejasné koncovce (nechtěl bych ji hrát za žádnou stranu ani ve vážné partii  :usmev: ), kde se karta několikrát obrátila, měl Erigaisi o několik minut více a Yoo hrál místy na vteřinách, přesto dokázal zvítězit a vynutit si tiebreak.

 

 

Teprve v tiebreaku došlo k malé změně-jedna výhra bílých a jedna remíza.

Jako první měl bílé figury Erigaisi a „tradičně“ bílý zvítězil. Ve druhé partii měl Erigaisi černé a stál na výhru. Pozici sice později pokazil, ale i remíza mu stačila na vítězství v zápasu a postupu do semifinále, kde se utká s Leem.

 


 

Semifinálové dvojice jsou tedy jasné: Carlsen-Keymer a Le-Erigaisi.

Vypadl kontroverzní Niemann, k němuž se začíná vyjadřovat čím dál více lidí.

Magnus Carlsen v interview s Kajou Snare opět naznačil, že snad příští týden řekne více (nebo znovu naznačí  :smich: ) a vždy korektní David Navara poskytl pro web ŠSČR  rozhovor Pepovi Bednaříkovi, v němž se jen lehce dotkl onoho tématu. Předtím však David odpovídal na otázky paní Drtinové v internetové DVTV, kde se probíral především údajný Niemannův cheating.

David jako vždy zůstal korektní a vyjádřil se ve smyslu, že zatím nemá dostatek informací.
Podobně jako David, se většinou choval i Carlsen, tj.obvykle se k podobným věcem veřejně moc nevyjadřoval.
Vzhledem k tomu, že tentokrát se MC vyjadřuje (naznačuje) až moc, dá se předpokládat, že má více informací než ostatní.
Jsem zvědavý, jestli vůbec a s čím MC příští týden přijde  :usmev: .

Šachy se po delší době opět staly pro veřejnost zajímavým sportem a to především kvůli údajnému vyjádření Elona Muska, který prý řekl něco ve smyslu, že by se dalo podvádět pomocí jedné erotické pomůcky  :usmev: .
Píši „údajnému“, protože ač se o něm píše v různých médiích, ač Muskovo vyjádření zmiňovala i paní Drtinová v rozhovoru s Davidem, já jsem nikde nic takového nenašel.
Na jeho twitterovém účtu jsem nedávno našel jen toto:

“Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one can see (cause it’s in ur butt)” – Schopenhauer

(„Talent zasáhne cíl, který nikdo jiný nezasáhne, génius zasáhne cíl, který nikdo nevidí (protože ho má v zadku).“ – Schopenhauer)

Nijak intenzivně jsem sice nehledal, takže je možné, že jsem někde Muskovo explicitnější vyjádření přehlédl (pokud najdete, dejte vědět  :usmev: ) , ale také je možné, že je všechno jinak  :usmev: .

Elon Musk je všeobecně považován za vizionáře (Tesla, družice, rakety… atd.), ale jedna paní z České republiky jej svou vizí dnešního šachu trumfla už v roce 1999, kdy odpovídala na anketní otázku deníku Metro:

„Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“

Zlatá slova, paní Pohlová. Zlatá slova!!!   :usmev: .

 

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Etymolog

Elon Musk ten tweet mezitím smazal, ale ty an*lní korálky nebyly jeho nápad. Musk „jenom“ zpopularizoval vtipný příspěvek napsaný na redditu.

Etymolog

Tady je to se screenshotem: https://www.wionews.com/trending/elon-musk-jumps-in-on-the-anal-beads-chess-championship-conspiracy-theory-515047
Zábavná je Muskova poznámka o lupnutí gumové rukavice před šachovou partií…
 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x