Souboj

Vnímavým čtenářům jistě neuniklo, že na našem webu jsme představili náš tým pro volby řídících orgánů ŠSČR 😀 . Na jiném webu byla s velkou pompou představena kandidátka na předsedkyni ŠSČR paní Eliška Richtrová a vize jejího týmu s tím, že vše bude co nejdříve ještě upřesněno.
Od té doby uběhlo trochu času a zatím je „ticho po pěšině“.
Dovolili jsme si to ticho prolomit a to dokonce ze dvou stran.
Stávajícímu předsedovi ŠSČR Martinu Petrovi a kandidátce na předsedkyni ŠSČR Elišce Richtrové jsme zaslali následující otázky, na které očekáváme odpovědi.
(Náš tým svůj program představil ZDE 🙂 )

 

Deset někdy „rýpavých“ otázek pro oba soupeře a věříme, že brzy obdržíme od obou protagonistů deset odpovědí.
Takový malý test připravenosti komunikovat s členskou základnou a zároveň i souboj na dálku  :mrknuti: .

 

 

 

 

Otázky pro Martina Petra:

1/ Když se podíváte na Strategickou koncepci ŠSČR, která byla aktualizována na konci roku 2021, ale i na její starší verze a důkladně si je prostudujete, zjistíte, že, ač je v nich mnoho věcí poměrně přesně popsaných, v některých ohledech se nepodařilo naplnit strategické cíle.
Kde se stala chyba?

2/ V Kapitole 2 stojí:
„Jedním z největších problémů současného ŠSČR je, že zaniká klubový život….Probíhá postupný úpadek zájmu o soutěže družstev dospělých…“
Nezdá se nám, že bychom v praxi zaznamenali některé z navrhovaných řešení (zavést podporu klubových přeborů, cen v soutěžích družstev, podporovat oddílové funkcionáře a akce, které pro své hráče pořádají. ŠSČR může dotovat klubová setkávání, tréninky se silnými hráči, a to i propojením s reprezentanty, kteří by se mohli stát patrony daného oddílu).
Souhlasíme s tím, že klubový život v ČR postupně upadá, hodláte klubům nějak pomoci?
Jak konkrétně?

3/ Kapitola 3 – Reprezentace. V této kapitole se píše o „větší profesionalizaci špičky žebříčku“ a o „zvýšení objemu financí“ pro reprezentaci. Není tajemstvím, že někteří z reprezentantů odmítají za současných podmínek reprezentovat.
O kolik se oproti předchozím letům navýšil objem financí pro reprezentaci?

4/ „Je zapotřebí zpracovat dlouhodobou koncepci reprezentace a tím i kontrolu efektivity vynaložených prostředků.“ To jsou slova, která uzavírají Kapitolu 3 – Reprezentace.
Je zpracována dlouhodobá koncepce reprezentace?
Kdo a jak kontroluje efektivitu vynaložených prostředků?

5/ Co se vám (vedení svazu) nejvíce povedlo. Máte být na co hrdí?

6/ V souvislosti s profesionalizací vedení se nabízí otázka: postihují se finančně chyby zodpovědných manažerů/zaměstnanců? (Nepředpokládáme, že jsou všichni bezchybní.)

7/ Jakým způsobem vyhodnocujete (pokud vůbec) práci svých „podřízených“?

8/ Hodláte kandidovat na příští konferenci svazu se stejnou „kandidátkou“, nebo chystáte personální změny?

9/ Co považujete za svou nejhorší funkcionářskou chybu ve funkci předsedy ŠSČR (pokud jste se někdy nějaké chyby dopustil 🙂 )?

10/ Osobní otázka na závěr: najdou se lidé, kteří si myslí, že jste arogantní. Každý člověk se vidí jinak, než jej vnímají ostatní.
Jste ochoten připustit, že se občas chováte arogantně?


 

Otázky pro Elišku Richtrovou:

1/ Po přečtení Vašich šachových vizí jsme nabyli dojmu, že text psal za Vás někdo jiný. Nechce se nám věřit, že by dáma, která se krom jiného zabývá vydáváním knih, napsala „bych sem se“ nebo „bych sem si“ (už je to opraveno), ale možná se pleteme 🙂 . Předpokládáme však, že když je pod textem Vaše jméno, tak jste tyto vize důkladně prostudovala a plně se s nimi ztotožňujete.
Myšlenka zrušení pokut nám přijde tak trochu anarchistická (zrušme tresty za podvody, krádeže atp. 🙂 )
Opravdu chcete zrušit pokuty? Z jakého důvodu?

2/ „Představuji si šachový svaz, který bude pro šachisty … “ , promiňte nám otázku:
Pro koho je a byl šachový svaz doposud?

3/ Není tajemstvím, že za Vaší kandidaturou stojí Petr Koutný & spol.
S RP e-šachy s.r.o., v níž jsou kromě jednatele Libora Ficence společníky Robert Cvek a Jana Koutná, manželka pana Koutného, Vás pojí obchodní vazby, které přesahují rámec běžné spolupráce, protože kromě prodeje knih pro zmíněnou společnost dokonce vydáváte knihu pana Jansy, kdy jen tato transakce v koncové ceně znamená milionový byznys.
Právě pan Koutný přitom často kritizoval tzv.“klientelismus“ na svazu.
Nemáte obavy, že již zmíněná nadstandardní spolupráce, a také fakt, že právě uskupení RaP Vám na NŠS poskytuje mediální prostor pro propagaci, může být vnímána šachovou veřejností negativně, tedy tak, že „půjdete na ruku“ lidem z RaP šachy (tzv. klientelismus)?

4/  V bodě tři píšete: 3/ Komunikace-zlepšení komunikace.
Velmi stručné vyjádření, ze kterého není jasné, co je tím myšleno.
Stalo se někdy Vám osobně, že s Vámi někdo ze svazu nekomunikoval?
Můžete uvést konkrétní příklad (kdo a v jaké věci)?

5/ Ve Vašich vizích stojí doslova:
„V současné době jsou šachy u nás v krizi, ale současně je i doba transformace.“ Pomineme-li druhou část souvětí, která moc nedává ve vztahu k první části smysl, pak by nás zajímalo, co bylo myšleno první větou v souvětí.
Jedinou „krizi“ zaznamenala veřejnost u reprezentace (personální, nikoliv výsledkovou, protože pak by musel být náš šach v krizi už desítky let), jinak se hrají soutěže jednotlivců, hrají se soutěže družstev, stejně tak, jako se hrály za jiných vedení svazu, prostě všechno funguje už řadu let v podstatě stejně. Ale možná jsme něco přehlédli.
Z čeho usuzujete, že právě nyní jsou „šachy u nás v krizi“?

6/ Několikrát se ve Vašich vizích objevuje jedno slovo: „SPONZOR“.
V jaké oblasti (bankovnictví, energetika, atp.) jej chcete hledat a na co jej chcete získat (=co mu svaz nabídne)?

7/ Co myslíte „profesionalizací Extraligy“? Hráči v Extralize jsou obvykle (polo-) profesionálové a dostávají od svých klubů peníze, hodláte je platit ze svazových fondů?

8/ Píšete: „Kriticky ohodnotit práci s mládeží – rovnoměrně rozdělit finance v rozpočtu na všechny kategorie.“
Hezká myšlenka, pro kterou jistě zvedne hodně lidí ruku a je dobře, že se tomuto tématu věnujete do hloubky.
Můžete vysvětlit našim čtenářům, jak nerovnoměrně se na všechny kategorie (a také, o jaké kategorie se jedná) rozdělují finance nyní?

9/ „…Také reprezentanti, kteří se celý život věnovali šachu a mají kvůli tomu nižší důchody, by si zasloužili částečně finanční podporu. …“
Jak si představujete podporu takových reprezentantů a z jakých fondů? Pravidelné měsíční přilepšení k důchodu od ŠSČR? Jednorázová částka?
Podle jakých kritérií budete posuzovat, kdo má nárok na takovou podporu?

10/ „Bude třeba upravit rozpočet …“ Upravit směrem nahoru (navýšit, ale z jakých zdrojů?) nebo dolů (škrtat a šetřit, ale na čem?) ?
Předpokládáme, že ve svém okolí máte důvěryhodnou nestrannou osobu na post hospodáře svazu, která dané problematice bude rozumět.
Můžete nám prozradit její jméno?


 

Oběma dotazovaným předem děkujeme za odpovědi.

Redakce serveru zpravy.sachy.cz

 

AKTUALIZACE 24. 9.: Jedna strana už poslala odpovědi, u druhé čekáme.

AKTUALIZACE 10. 10.: Odpovědi druhé strany dorazily dnes ve 22:50. Zítra se tedy můžete těšit hned na dva články s odpověďmi oslovených kandidátů  :mrknuti:

4.5 8 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
17 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
netrpělivec

Budou odpovědi jako nový článek? Nebo připnete tento starý nahoru? Ať vím, co sledovat! 🙂

netrpělivec

Je 10.10. My čekáme!!   :oslava: 

Jan Jílek

Naše redakce také čeká, ale máme příslib, že odpovědi přijdou – tak uvidíme  :mrknuti: Koneckonců odpočet ještě běží  :smich:

Janous

Pro příště by to chtělo nějaké jednodušší otázky. Jak má kandidát na předsedu šachového svazu stihnout v šibeniční lhůtě 3 týdnů odpovědět na složité filozofické otázky typu Pro koho je šachový svaz?

Petr Čížek

Hmm, tak mně osobně hned při prvním přečtení stačilo a okamžitě odradilo „přála bych sem si…“… podepsána E. Richtrová. A teď 3 týdny na odpověď na 10 jednoduchých otázek, i když trochu na tělo? Ale s tím počítadlem jste to zabili 😀

lubomir1959

Můj názor je tento: V šachovém svazu musí dojít ke změnám, jako všude, kde trenér, který nemá výsledky a nemusí to být vždy jeho vina, jde od válu. A na rovinu: naše reprezentace, která u mě má absolutní prioritu, výsledky nemá! Viz ME družstev, viz olympiáda, viz talentovaná mládež! Rozhodně si nemyslím, že celá vina je jen a pouze na šachovém svazu, ale i někteří reprezentanti by si měli sáhnout do svědomí, jaký vztah k reprezentaci naší země mají…jsem názoru, že místo neurvalé kritiky každého a všeho, místo pomlouvání jeden druhého, bychom si měli sednout k jednacímu stolu (a to už včera bylo skoro pozdě) a řešit, jak zabránit chybám, které se už staly, aby se už neopakovaly, a že těch chyb nebylo zrovna málo. Kdybych je měl všecky vyjmenovat, bylo by to na dlouhé psaní. Např. považuji za absolutní prioritu, aby za naši reprezentaci, hráli ti nejlepší hráči, které naše země má, a proto musí být svaz schopen a ochoten udělat vše, co se jen udělat dá. Třeba i udělat tlustou čáru za tím špatným, co se stalo a třeba i dát znovu šanci těm, kteří si ji zaslouží svými výkony a postoji k reprezentaci! Nikdy jsem netvrdil, že najít a udržet sponzory je snadné, ale natahovat jen ruku je málo, musí být vidět něco odvedeného.

Remcik z Banika

Hmm, otázky až na dřeň!
 

Jan Jílek

Uvidíme, já pevně věřím, že to bude dříve  :usmev:

Remcik z Banika

  :palec-nahoru:  dobrý počin! Tuším, že po desátém to tady v komentářích bude pěkně vřít   :usmev: 

Jan Jílek

Přiznám se, že i mě poměrně pozdní termín dodání odpovědí nemile překvapil, přeci jen je to více než dva týdny.
 
Na druhou stranu věřím, že odpovědi přijdou, že budou dobré, konkrétní a snad přijdou i znatelně dříve – vždyť komunikace je základ.
 
Lhůta 17 dní pro zaslání odpovědí na 10 otázek moc nedává smysl, beru to tak, že je to nejzazší termín, který ale nebude využit. Uvidíme  :usmev:

Ondrej Havelka

Celkem zajímavé, jedno z témat letošních voleb bude pravděpodobně i komunikace svazu. A dvoutýdenní lhůta na zodpovězení není moc dobrý signál pro veřejnost, ať už si dává na čas kterákoli strana.

17
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x