„Břitvy“ v Challengers

Ve Wijk aan Zee se na Tata Steel Chess Tournament 2023 po další jednodenní pauze hrála devátá kola turnajů Masters a Challengers. Zatímco v „áčku“ (Masters) skončila většina partií remízou, v béčku (Challengers) se to „řezalo“ a remízou skončily jen dvě partie.

 

V turnaji Masters skončila hodně brzy korektní remízou partie Aronjan – Van Foreest.
Podobně korektně hráli i Praggnanandhaa s CaruanouCarlsen s Gukeshem. Magnus sice asi „chtěl“, ale chtít je málo  :usmev: , zvlášť když se soupeř dobře brání. Takže remis.

Maghsoodloo remizoval se Soem, ale v jedné chvíli bych si nevsadil ani groš na to, že to Maghsoodloo udrží.

 

 

Pátá remíza byla v partii Keymer – Abdusattorov. Hrálo se dlouho, protože se potkali dva „urpuťáci“  :usmev: .
Keymer se snažil vyhrát věžovku a ona dokonce vyhraná byla, ale s pěti minutami do konce partie Keymer nenašel cestu k výhře (80. Vb6?? =).

 

 

Ting Li-žen obětoval Girimu pěšce a měl za to více než dobrou kompenzaci. jenže zřejmě neměl svůj den. Nejdříve vypustil výhodu tahem 24. Vd2 a pak ještě přehlédl ztrátu dalšího pěšce na c4 (28. Jf4?). To Girimu bohatě stačilo k zisku cenného bodu.

 

 

Arjun Erigaisi nesehrál dobře zahájení proti Richardu Rapportovi a dostal se do nepříjemné pozice. Asi se to dalo při přesné hře udržet, ale stačilo pár nepřesností bílého a zrodila se miniaturka.

 

 

Tabulka turnaje MASTERS po 9. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 


 

V turnaji Challengers to byly včera vesměs kruté boje  :usmev: .

Tabatabaei remizoval s Ivićem, když se neprosadil proti Tarraschově obraně.
Druhou remízu má na svědomí dvojice Pecháč-Supi. Jergušovi se v turnaji moc nedaří a Supi má sice o nějaký ten bod víc než Pecháč, ale zatímco Jerguš už aspoň jednou vyhrál (s Adhibanem), Supi zná jen dva výsledky: remis nebo prohra. Takže s remízou jsou spokojeni asi oba hráči.

Smolnou partii sehrál Donchenko. Co je smolné pro jednoho, je veselé pro druhého  :usmev: . Donchenkův soupeř Erwin L’Ami může být spokojen nejen s vítězstvím, ale i s předvedenou hrou. To, jak sehrál věžovou koncovku, se dá považovat za mistrovský kousek.
Šachové motory sice hodnotí onu věžovku jako rovnou, ale co si budeme povídat, většina normálních hráčů by to hrála raději za černé, protože zatímco bílý musí hlídat pěšcové slabiny, černý hraje bez rizika.
Právě na pěšcové slabiny se zaměřil L’Ami a bylo jasné, že bílý nemůže vše udržet.
Ale říká se, že všechny věžovky jsou přece remis  :usmev: .

První chyba Donchenka 47. Kb5.
Odevzdává pěšce, ale nesprávným způsobem. Správné bylo 47. Vf5, protože by zůstaly na šachovnici všechny věže a bílý by pořád „olizoval“ pěšce na f7.
Podle tablebasí (databáze koncovek) však byla pozice stále ještě remízová.  Ale po 54. Kc6?? se situace radikálně mění.
Proč?
Protože bílý ztrácí tempo. Na první pohled to není patrné, ale bílá věž na f4 nestojí dobře. Černý získává tempo jejím napadením (Ke5), bílý přijde o pěšce na e4 a král se nestihne dostat pod černého pěšce.
Jediný tah, který vedl k remíze byl 54. Vh4!!
Kruté pro bílého je i to, že věž nemohla hrát po čtvrté řadě kamkoli, protože po 54. Vg4?? černý opět získává čas, a celý bod, tahem 54. … Vg5.
Jednoduché jak facka  :smich: , ovšem jen za předpokladu, že máte k ruce stroj  :smich: .
Poučná koncovka.

 

 

Slečna (snad ještě ano  :usmev: ) Vaishali Rameshbabu sehrála s Yilmazem špatně „Najdorfa“ v Sicilské obraně. Nestála sice dobře, ale přece jen se to dalo hrát. Problém bílé je však hospodaření s časem. Včerejší partie nebyla první, a asi ani poslední, ve které měla Vaishali nepřiměřenou časovou spotřebu. Paradoxně sice našla správný tah 24. Vxf6, ale spotřebovala na to osm minut z jedenácti. Ve složité pozici s nedostatkem času se pak těžko hledají dobré tahy  :smutek: .

 

 

A ještě dvakrát Sicilská obrana a „Najdorf“ .
V podání Sindarova proti Mishrovi to bylo o něčem úplně jiném, než v předchozí partii. Sindarov svému soupeři nedal šanci.

Beerdsen sice zahájení s Warmerdamem sehrál dobře, ale v časové tísni byl šťastnější Warmerdam, poslední chybu udělal Beerdsen.

 

 

Při sledování partie Adhiban – Roebers mi v hlavě neustále zněl verš na nápěv lidové písničky „Kolíne, Kolíne„. Dovolím si malou (ne)kulturní vložku.

Původní text písně je celkem nudný, …

Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině
Šenkuje tam má milá má panenka rozmilá
šenkuje tam ve víně

… proto jsem jej vylepšil  :smich: (malá poznámka k textu: „konine“ není chyba, je to podle vzoru „motýle)

Elíne, Elíne, hraješ pěkné konine
Šachuje tě Adhiban, prvním jménem Baskaran
matuje tě, Eline!

Konec kulturní vložky.

Partie byla ostrá jako břitva. Adhiban se s Eline Roebers vůbec nepáral a nic na tom nemění ani jeho pochybení v devatenáctém tahu (19. d6??), po kterém černá na pár tahů vyrovnala. Bílý obětoval figuru, pak z toho byla celá věž a nakonec to skončilo matem  :usmev: .
Hodně hezká partie a ani Eline nehrála úplně špatně.

 

 

Doufám, že Bolek (Petr Boleslav), který je ve Wijku na návštěvě a kterému pořadatelé dovolili zahájit jedno z kol třísknutím do gongu  :usmev: , přitáhne slečnu Roebers, která hraje zajímavé šachy, i do Prahy na letní PICF.
Bylo by to oživení.

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 9. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie
Výsledky obou turnajů na chess-results


 

Blbost, která mě napadla při pohledu z okna.
Co si asi o nás myslí psi?  :smich:

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x