Podruhé ve Stavangeru

Turnaj Norway Chess ve Stavangeru pokračoval druhým kolem. „Bojovným“ kolem, protože oproti prvnímu kolu ubyla jedna remíza 🙂 .
Žertuji.
Zkrácené tempo hry a dělení bodů, které se jinde nepoužívá, to jsou faktory s příslibem menší „remízovosti“.  A můžeme jen polemizovat,  zda na menší počet remíz má vliv bodovací systém (proč zrovna tři body?) nebo zrychlené tempo 🙂 .

 

Celkem rychle skončila ve druhém kole partie Carlsen-So. Bezproblémová remíza za černého v „antiBerlínu“, když černý zvolil zajímavý plán s tahem 9. … f6 a ze svého černopolného střelce, kterého si ponechal, udělal vlastně „pěšce“  :usmev: , ale bylo to, kupodivu, dobré.

 

 

Armageddonový rozstřel byl více o psychice než o šachu  :usmev: . So stál po zahájení lépe, ale až moc se snažil o „bezpečnou“ remízu, Carlsen šel naopak častěji do objektivně horších pokračování, jen aby si udržel šanci na výhru. Magnus byl nakonec úspěšnější.

 

 

V partii Giri-Caruana to byl černý, kdo se pokoušel vyhrát v „normálním“ čase. Fabi získal pěšce a dlouho se jej pokoušel uplatnit, ale Giri všechny jeho pokusy odrazil, takže i tato partie skončila smírně.

Tiebreakovou partii sehrál Caruana s přehledem, nedal Girimu šanci a připsal si 1.5 bodu.

 

 

Aryan Tari a Nodirbek Abdusattorov sehráli partii, která se musela líbit milovníkům chaosu  :usmev: . Nodirbek si vybral variantu, v níž se tak „trochu“ kašle na rošádu  :smich: a hraje se tvrdě na útok.
Kritický moment přišel po 24. Sc3. Zatímco jsem u online přenosu uvažoval, jak bych pokračoval jako černý po 24. … e5 25. g3, tak Stockfish preferuje 24. … f5 a „vidí“ v pozici malou výhodu černého (v čem?), ale Nodirbek to viděl podobně jako já  :usmev: a zahrál 24. … e6 s myšlenkou dostat dámu na královské křídlo.
Jeho plán mu vyšel a na první pohled nevypadala pozice bílého nijak dobře.
Po 24. … Dh4 Tari nezaváhal a po krátké úvaze si dal šach na c5 (25. Dc5+). Tah, který sice bílému nic nekazí, ale nechává černému prostor pro komplikování hry. Kdyby se Tari zamyslel nad pozicí o trochu déle, zřejmě by našel bezpečnější 25. Db4+ s převodem dámy na druhou řadu, po čemž by bílý eliminoval všechny nepříjemné hrozby černého na královském křídle.
Pokud bych měl označit příčinu porážky Tariho, „hlasoval“ bych právě pro tah 25. Dc5+ , i když je po něm pozice v rovnováze. Pozice sice rovná je, ale najít, a hlavně dobře propočítat, tah  31.Dd4+ není jednoduché ani v popartiové „bezstrojové“ analýze (já to bez stroje nedopočítal  :smich: ).

 

 

Hodně ostře se hrálo v partii Firúzdža-Mameďarov. Také zde nebylo lehké vše dopočítat a s propočtem měli „problémy“ oba hráči. Není divu, že ztráceli hodně času a závěr se nesl ve „veselém blicařském“ duchu  :usmev: (mimochodem, po svém posledním tahu měl černý na hodinách čtyři vteřiny, ale i tak zřejmě stačil zpozorovat cestu bílého k výhře).
Černý se zaměřil na královské křídlo a nutno říct, že vazby po diagonále a8-h1 byly hodně nepříjemné. Jistě, Stockfish a jiné šachové motory podobné vazby moc „nevzrušují“, protože si snadno vše spočítají, ale člověk není stroj  :usmev: .
Mameďarov ztratil relativně dost času na tah 31. … Je3, což se ukázalo jako chyba. Bylo by zajímavé vědět, co se mu nelíbilo, nebo co přehlédl při propočtu tahu 31. … Jf4.

 

 

Výbornou partii sehrál Nakamura s Gukeshem a nic na tom nemění ani jeho chyba v časové tísni (47. … Sd4), po které se mohl bílý nejen zachránit, ale dokonce ještě stát i lépe.
Naka získal černými v Tarraschově obraně dobrou pozici s krásnou dvojicí střelců, ale bílá pozice byla obranyschopná. Tedy až do okamžiku, kdy Gukesh tahem 39. Sd3 odevzdal pěšce.
Dvojice střelců, pěšec víc, co víc si mohl černý přát?
Prostě jasně přivyhraná pozice. Jasně, ale ne lehce  :usmev: .
Navíc hodiny u šachovnice nejsou pro parádu a stačí se na chvíli zamyslet a máte problém.
Tentokrát však byl problém spíše na straně bílého a asi nikoho nepřekvapí, že po 47. … Sd4 nenašel Gukesh se čtrnácti vteřinami na hodinách tah 48. Sf1! (s výhodou). Ale alespoň 48. Sxf5 najít mohl  :usmev: .

 

 

 

Křížová tabulka po druhém kole (screenshot z webu chess24.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a los GM openu
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org

 


 

Stále mi vrtá hlavou, jak přišli organizátoři turnaje Norway Chess na tři body za vítězství… Možná už vím  :usmev: .

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x