Volno před spurtem

Včera se hrálo ve Stavangeru na turnaji Norway Chess už sedmé kolo. Do konce turnaje tedy zbývají už jen dvě kola, což však znamená tři turnajové dny, protože dnes mají hráči druhé turnajové volno.

 

Sedmé kolo, to byl takový „výsledkový skoroprůměr“  :usmev: . Více remíz než výher, ale zase ne moc remíz, protože v tak silném turnaji není nijak neobvyklý ani ještě větší počet remíz.

Vyhrál Wesley So.
Jeho soupeř, Nodirbek Abdusattorov si na 1. d4 zvolil dost ostrou variantu přijatého dámského gambitu. Na tom by nebylo asi nic zvláštního, ale Abdusattorov šel ve svých „provokacích“ ještě dál.
Tah 6. … Df6 sice není žádnou novinkou, ale není to ani žádný „trhák“ . Osobně bych dal přednost tahu 6. … Se6, protože po 6. … Df6 má černý problémy, z nich ten nejpalčivější popsal už kdysi Neruda ve své povídce „Kam s ním?“
Tehdy šlo o slamník, tentokrát šlo o dámu. Řečeno stručně a jednoduše: po 6. … Df6 má černý problémy se špatně postavenou dámou, ale ještě to není nic „horkého“.  Od černého se však čeká přesná hra a po zbytek partie bude „potit krev“  :usmev: .
Prostě horší pozice, nikoli však prohraná.
Ale po 13. … Jg4 už je to za černého na pováženou. Drží sice materiální rovnováhu, avšak věžová koncovka je díky pěšcovým slabinám a aktivitě figur jasně lepší pro bílého.
Říká se, že všechny věžovky jsou remis.
Nejsou.
A i kdyby byly, tak tohle rčení platí pro počítače, ne pro lidi  :usmev: . Černý stál špatně, ale až teprve po tahu 24. … Vf7 je jeho pozice zřejmě ztracená, protože odevzdává dalšího pěšce a s dvěma pěšci více už ani ta věžovka nemusí být remízová  :mrknuti: .

 

 

Do věžové koncovky přešla i partie Giri-Tari. I tady se předpokládala remíza, ale to by černý musel hrát přesně. Pěšec navíc ve věžovce, kde jsou všichni pěšci na jednom křídle, by neměl být rozhodující výhodou, ale jsou výjimečné pozice, kdy rozhoduje postavení figur. Ke smůle Tariho stály jeho věže hodně nešikovně a připočteme-li k tomu i špatné postavení černého krále, můžeme si udělat představu, jak to dopadlo. Černý prohrál.

 

 

Tři partie sedmého kola skončily remízami.
Caruanovi se proti Gukeshovi nepodařilo bílými figurami získat nějakou hmatatelnější výhodu a partie skončila smírem.
Nakamura s Mameďarovem rozehráli přijatý dámský gambit. Natahali x-tahů teorie a partie skončila před limitem (Sofijské pravidlo) remízou opakováním tahů v pozici, která je sice rovná, ale ostrá jako břitva. Těžko říct, zda Naka a Mameďarov znali další pokračování nebo se jim do toho nechtělo jít  :usmev: . Po braní na h7 by totiž k remíze vedla jen velmi úzká stezka s jedinými tahy, kde by černý neměl na výběr a bílý by nesměl šlápnout vedle.

 

 

Carlsenovi se nedaří vyhrát v klasickém tempu. Mohlo by se zdát, že herní pauza na něm zanechala stopy. Jenže pauzičku v hraní si v poslední době dával i jeho soupeř Alireza Firúzdža.
Když si přehrajete jejich partii, zjistíte, že oba hráči hrají výborně nehledě na nějaké pauzy.
Nakonec jsme viděli remízu v partii, kde byl Magnus vyhraný, ale nepodařilo se mu najít složitou cestu k výhře, na kterou mohl v závěru pomýšlet i Firúzdža, ale ani jemu se nezdařilo v časové tísni vše spočítat.

 

Carlsen-Firúzdža při pozápasové analýze. Screenshot z online vysílání na webu chess24.com

 

Zahájení sehráli oba hráči dost originálně. Carlsen si v Sicilské postavil střelce na d3 před pěšce d2 (3. Sd3), a Alireza na to reagoval „šachanistickým“ tahem (4. … g5!?). Carlsen obětoval pěšce a nabídl kvalitu, která se však nedala dost dobře brát. Bílý získal solidní převahu, ale černý se vynalézavě bránil a obětoval figuru za dva pěšce (31. … Sxf4!?).
Kromě dvou pěšců měl černý za figuru kompenzaci v ovládání h-sloupce, přes který se hodlal dostat k oslabenému bílému králi.
Vznikla celkem „šílená“ pozice, ve které se toho s omezeným časem asi moc spočítat nedalo a hráči se tak mohli spoléhat spíše jen na svůj cit.
Dojde bílý c-pěšec k poli proměny, nebo se prosadí černí pěšci na královském křídle?
Šachový motor to spočítá, ale pozor, i on při rychlé analýze párkrát šlápl vedle  :usmev: a náhle změnil hodnocení, což svědčí o tom, že pozice byla opravdu hodně složitá.
Nakonec partie skončila remízou.
Zaslouženou, protože oba hráči předvedli skvělý výkon.

 

 


 

V armageddonovém rozstřelu stál Carlsen v Ruské hře skoro po celou dobu o něco lépe, ale Firúzdža se dobře bránil až do tahu 22. … De8, po němž má černý najednou problémy se svými pěšci. Carlsen si příležitost nenechal ujít a zvítězil.

 

 

V armageddonu mezi Caruanou a Gukeshem se na závěr blicalo. Caruana měl s několika sekundami na hodinách obou hráčů méně štěstí a v nelehké, ale pro bílého vyhrané, dámské koncovce prohrál na čas.

 

 

Na čas vyhrál i Nakamura s Mameďarovem. Také tady se blicalo a na obou stranách byly k vidění chyby. Závěrečnou chybu, a vyhrávající  :usmev: , udělal Nakamura (68. Jc3??) a Mameďarov sice našel a dokonce i zahrál geniální 68. … Va2! , po čemž je partie teoretická remíza, ale prohrál na čas.

 

 

 

 

Dvě kola před koncem je jasné, že turnaj vyhraje někdo z trojice Američanů.

 

Tabulka po sedmém kole (screenshot z webu chess24.com):

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a los GM openu
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x