Jasný vítěz

Ještě se sice hraje, ale někteří už mohou slavit. V Saint Louis o vítězi rozhodne až dnešní noční kolo. Dopoledne se bude hrát i poslední kolo v Záhřebu, ale tam už je vítěz jasný.

 

Vlastně až dnes mi došlo, že díky časovému posunu můžeme v jednom dni sledovat dvě kola turnaje Sinquefield Cup. Sedmé kolo začínalo v úterý ve 20:30 našeho času a všechny partie tohoto kola byly ukončeny až po půlnoci, tedy ve středu
A ve středu večer začalo ve 20:30 v Saint Louis osmé kolo a ani jedna partie neskončila po půlnoci našeho času  :usmev: .

Sedmé kolo bylo celkem bojovné, nehraje se totiž jen o vítězství v turnaji, ale také o vítězství v sérii Grand Chess Tour a pak je trochu skryt ještě jeden souboj. V turnaji kandidátů, který se bude hrát v roce 2024, chybí jedno jméno. Jméno hráče, který se do kandidátského turnaje dostane podle ratingu.

V sedmém kole skončila poměrně rychlou a bezproblémovou remízou partie Aronjana s Girim, když hráči ve třicátém tahu opakovali pozici (v turnaji platí zákaz nabízení remíz).
Trochu složitější byla remíza mezi Nepomňaščim a Firúzdžou. Nepo se v koncovce snažil uplatnit „výhodu“ dvou lehkých figur proti věži, ale protože na šachovnici zbývalo už jen málo pěšců a navíc se seřadili v šicích proti sobě, dala se remíza předpokládat.

Důležité vítězství zaznamenal Leinier Dominguez proti Rapportovi. Po tahu 26. … fxe5 měl najednou bílý (Dominguez) v rukou všechny trumfy. Bílý pěšec na e5 tísnil pozici černého a černý král uvízl v centru.
Těžko říct, co Rapport při počítání tahu 26. … fxe5 přehlédl. Jedno je však jisté, vítězstvím v partii se Dominguez najednou dostal do hry o místo v turnaji kandidátů.

 

 

Nechce se mi teď hledat nebo počítat, zda je na tom s plněním podmínek pro vstup do turnaje kandidátů lépe Wesley So nebo Leinier Dominguez, jisté však je, že rozdíl nebude velký.
Wesley So si za to může sám  :usmev: . V partii s Fabianem Caruanou se pokusil překvapit soupeře volbou varianty v Nimcovičově indické, kterou běžně nehrává.

Pokus to byl dobrý, ale překvapit Caruanu v zahájení?
V to nemůže doufat ani největší optimista.
Fabiho příprava zahájení je pověstná a ví se, že má různé varianty proanalyzovány do velké hloubky. Taková analýza je jedna věc, ale člověk si pak u partie na ony analýzy také musí vzpomenout  :usmev: .
S tím však Fabiano nemívá problém.
Tah 9. … b6 možná byl pro Caruanu překvapením, ale mnohem více jím překvapil So sám sebe, protože pak najednou nevěděl, co s pozicí. Po výměně 12. … Sxc3 už stojí černý jednoznačně hůř, bílý získal pěšce a ještě se mu podařilo zadržet černého krále v centru.
Fabi si nenechal ujít „zvedák“ 18. Sxf7+ a po dalších sedmi tazích se černý vzdal.
Hezká miniaturka, Fabi Wesleyho doslova rozsekal  :usmev: .

 

 

 

 

( ‚ …Otce jsem si nevšímal, jen vím, že byl divně tichý, zádumčivý, uzavřený do sebe, do svých strachů a trápení. …

Divně se kýval, byl klidný, zdálo se mi dokonce, že se usmívá …‘
(Studna, 30 případů majora Zemana).

Známá hláškaOtec byl onoho večera poněkud neklidnýv dílu Studna ze seriálu seriálu „30 případů majora Zemana“ nikdy nezazněla  :usmev: . )

 

 

Včerejší osmé kolo se „stihlo“ odehrát do půlnoci. Čtyři partie, čtyři remízy. V čele turnaje je trojice amerických hráčů: Caruana, So a Dominguez (všichni 4.5 bodu).
Do posledního kola má špatnou pozici Wesley So, protože kvůli odstoupení Dudy má jeden hráč volno. V posledním kole má volno So, takže je celkem pravděpodobné, že se mu jak Caruana, tak i Dominguez vzdálí.

Už po sedmém kole byl znám celkový vítěz série Grand Chess Tour.
Fabiano Caruana měl skvělý závěr série a stal se tak vítězem celé Grand Chess Tour.

 

Tabulka po osmém kole:

 

Odkazy:

 

Web turnaje
Online na chess24.com (od 20:30)


 

Na Turnaji Míru (správně česky by asi mělo být na „Mírovém turnaji“) v chorvatském Záhřebu se dnes hraje ještě poslední kolo, ale prakticky už je dobojováno.

Jako by všichni účastníci turnaje byli srozuměni s tím, že vítěz Hans Moke Niemann je minimálně o třídu lepší a není už o co hrát  :usmev: .
Z pěti partií bojovali jen Čeparinov s Kožulem (52 tahů) a Sokolov s Ivančukem. Ostatní tři partie se vlastně ani nehrály:
Stević – Zelčić, 11 tahů, Korobov – Motylev, 10 tahů a Brkić – Niemann, 14 tahů.  

Vítěz turnaje byl jasný asi už před předposledním kolem.
Niemann měl dvoubodový náskok a musel by v posledních dvou kolech dvakrát prohrát, přičemž by druhý Korobov musel dvakrát zvítězit, aby byl Niemann dostižen.
A i pak by zřejmě byl Niemann vítězem, protože vedlejší hodnocení (Koya, S-B a pak vzájemná partie) hrálo v jeho prospěch.

Niemann suverénně zvítězil rozdílem minimálně jedné třídy. Prvního prosince bude startovat na uzavřeném turnaji London Chess Classic a bude moci dokázat, že jeho úspěch v Záhřebu nebyl náhodný.
Jsem na jeho výkony v Londýně hodně zvědavý  :usmev: .

 

Tabulka před posledním kolem:

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Tak Niemann doslova „rozstřílel“ v posledním kole Korobova, a má 8 z 9, perfo 2946, no potěš koště. To jsem zvědavý na ohlasy napříč celou šachovou komunitou. Studna, to je kult   :palec-nahoru:    :usmev: 

Etymolog

Z článku na Chess.com: Speaking to the Norwegian newspaper Aftenposten after round seven, the Secretary of the Zagreb Chess Federation, which organized the tournament, Kresimir Podravec said: „Niemann’s performance is out of this world, but we have no definite proof that he is cheating. We have some indications, but we don’t know if anyone wants to report him.“
He also mentioned that there was a 15-minute delay enforced for the broadcast of games, which was increased to a 30-minute delay, and then even to an hour after round seven.

David Navara

Díval jsem se na partie, je to maso! Nebo ryba?!
Neznám pravdu, ale nedivím se, že se někteří Hansovi soupeři cítili nesví. Snad se v dohledné době ukáže, zda je opravdu tak silný.

Remcik z Banika

Osobně jsem se Hanse vždy zastával, ale tento výsledek opravdu smrdí po rybě. Na druhou stranu, od sedmého kola byl zpožděný přenos, Čeparinov byl z formy, většina hráčů už je, jak to říct kulantně, ve středním věku   :usmev:  , fakt nevím, 11 hráčů s ním hrálo a byli tam rozhodčí a pořadatelé a nikdo na nic nepřišel. Takže pořád ctím presumpci neviny!

Remcik z Banika

Máš pravdu Lubošku, hrálo se jen 9 kol, upsal jsem se a zpožděný přenos byl opravdu až v 8.a 9. kole, to jsem také nenapsal přesně. Dnes Hans zremizoval černými Moussarda v Berlínovi, takže uvidíme, jak mu to půjde dál. Teorie s partákem (partačkou) je určitě zajímavá, přiznám se, že jsem online viděl jen chvilku, myslím, že to bylo sedmé kolo a nikdo cizí tam nebyl, ale fakt nevím, asi by se to chtělo podívat zpětně. Ale komunita určitě, snad, už tyto věci bedlivě sledovala a řešila   :pohoda: 

10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x