„Bílý“ turnaj

V Londýně se hrálo třetí kolo turnaje London Chess Classic a ačkoli je nadpis mírně nekorektní 🙂 , není to o barvě pleti, ale o barvě figur. Partie v turnaji buď končí remízou, nebo vyhrávají vůdci bílých figur.



S rostoucím počtem odehraných kol klesá v Londýně počet „koloremíz“, tedy počet partií ukončených smírem v jednotlivých kolech.

V prvním kole skončily remízou tři partie, ve druhém dvě, ve třetím jedna. Logicky by se dalo předpokládat, že ve čtvrtém kole neskončí remízou žádná partie. Ale co v pátém, šestém a dalších kolech? Půjdeme do mínusu?   :smich:

Ve třetím kole skončila remízou partie tzv. nejlepšího amatéra, jak se přezdívá Luku McShanovi, a novodobého „Fischera“ , jak se nazval Hans Moke Niemann  :usmev: .
Luke měl bílé, hrála se Berlínská varianta Španělské hry a průběh byl klasický. Bílý měl po celou dobu minimální převahu, která však obvykle nestačí k ničemu jinému než k remíze.

 

 

Gukesh „zabil“ Volokitina.
Svižná miniaturka, která ze začátku nevypadala na tak rychlou věc. Až když Gukesh nastoupil g-pěšcem (12. g4), zavětřil jsem  :usmev: . Po tahu 12. g4 se černému nic neděje, je to jen takové strašení, protože bílý nemá dokončený vývin, ale černý musí zbystřit, protože nástup bílého může být nebezpečný.
Ukázalo se to v partii. Gukesh neváhal obětovat pěšce a po tahu 19. f5 už černý nemůže otálet s jeho vracením (19. … Jg5!), jinak zahyne  :usmev: .
Volokitin se rozhodl ještě chvilku počkat … a zahynul  :smutek: .

 

 

Michael Adams není typem hráče, který by se hnal za každou cenu do útoku, ale když jej soupeř donutí, pak se toho nebojí  :usmev: . Mateusz Bartel má letos výbornou formu a líbí se mi i jeho ostrý styl. Není to jen popotahování, snaží se tvořit a nebojí se jít i do horších (objektivně) pozic, v nichž se dobře orientuje.
V partii s Adamsem mu to však nevyšlo.
Partie už přešla do koncovky těžkých figur a zdálo se, že remíza by mohla být spravedlivým výsledkem. Jenže Mateusz se vydal králem do „útoku“ (22. … Kf7) .
To nebyl až tak špatný tah. Pravda, černý pak „tahá za kratší konec provazu“, ale pozice je asi ještě hratelná. Až braní na d5 e-pěšcem je zřejmě špatné, z černého krále se stává „fackovací panák“ a i když se černý ubrání matovým hrozbám, své pěšce už pokrýt nestačí.

 

 

Mladý „anglo-bengalúrský“ hráč Shreyas Royal (co si budeme povídat, je to Ind jak poleno, jen žije v Anglii) je největší nadějí anglického šachu. I přes jeho nízký rating nemusí být v turnaji za otloukánka, ale nevěřím ani tomu, že by byl černým koněm turnaje  :usmev: .
Mladík podle mě neskončí poslední, ale do horních pater tabulky nenahlédne. Přesto může být „jazýčkem na vahách“ , protože je schopný porazit kteréhokoliv z účastníků turnaje. Platí to především v případě, že se jej soupeř pokusí porazit v objektivně rovné pozici.
Amin Tabatabaei hraje zajímavé šachy a nezřídka se snaží hrát na výhru i v pozicích, kdy by ostatní uvažovali o remíze.  Proti Shreyasovi to však nebyla ze strany černého hra na výhru, spíše Amin špatně vyhodnotil pozici. Bílý pěšec na b6 byl velmi silný a naopak volný černý a-pěšec nehrál žádnou roli.
Royal ukázal, že může být opravdu nebezpečný.

 

 

Partii Jula Moussarda a Nikity Vitiugova jsem viděl online poté, co jsem se probral z „únavy“ po zápase II. ligy „F“  :smich: .
První věc, která mě při sledování koncovky napadla: proč to černý ještě hraje?
I v polospánku se mi zdálo, že černý nemá co hrát. Oba soupeři postaví po 63. b7 dámy a snadno jsem si spočítal, že černý mat bílému nedá a bílý pěšec pak „maže do dámy“ .
Moussard však hrál „na jistotu“ . Asi se mu nechtělo počítat pár šachů černé dámy, tak se rozhodl, že to soupeři znepříjemní a možná (opravdu jen možná, protože se mi to moc nezdá  :usmev: ) přitom přehlédl, že po 65. … Sh5 si soupeř dámu tak či tak postaví.
Ke smůle bílého stojí věž na h8 tak nešťastně, že černý má dost šachů dámou na vynucení remízy nebo zisku věže.
Ke štěstí bílého  :usmev: však měl černý i šachy, po nichž se bílý král schová před šachy a v nesnázích se ocitne černý král.
Lehce se kritizuje šach Vitiugova na e1 (71. … De1+), ale Nikita neměl při partii k dispozici analýzu motoru (Stockfish) a šachů měl černý na výběr opravdu hodně.
Tím chci říct jen tolik, že s necelými třemi minutami na hodinách se taková pozice černému nehraje moc dobře.  Po šachu na e1 je konec, černý nemá další smysluplné šachy a bílý vyžene černého krále z jeho úkrytu, aby mu pak zasadil rozhodující úder.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 15:00)
Online na lichess.org (od 15:00)


 

Zmínil jsem tu II. ligu „F“ .
Sněhová nadílka „úřadovala“ a nesehrály se všechny zápasy. Zápas Karviné s Dobrou sice začal později, ale hrál se  :usmev: . Nemusíte hledat výsledky, Karviná prohrála  :smutek: , Dobrá na nás byla až moc dobrá  :smich: .

Jen pro zajímavost uvedu možnou variantu z mé partie se „zdeobčasdiskutujícím“ Ondrou Havelkou.
Partie měla jen deset tahů, zbaběle jsem přijal nabídku remízy v pozici, která byla ještě plná hry (stárnu!) a kterou mi soupeř nabídl v „obavě“ z varianty, která mohla nastat.

 

 

Jsem starý, slepý, hluchý a možná i blbý  :smich: , ale „čich“ mi, chválabohu, ještě funguje  :usmev: . Variantu uvedl Ondra po partii,  já sice u partie viděl tah 13. Jxd5 , ale ani jsem jej nepočítal, prostě jsem to vyhodnotil, že se černý ubrání.
Stockfish mi dává za pravdu, ale v praxi by to mohlo být dost zajímavé  :usmev: . Bez pomoci motoru je to pozice, která je celkem „zábavná“ .
Nebýt nabídky remízy, kdo ví, zda by se to neobjevilo na šachovnici a jak by to dopadlo …

 

 

Kdysi se prý podle jednoho mého pracovního kolegy měli všichni dobře. Možná měli, ale určitě ne všichni, stačilo „zakopnout“ a rázem jste měli spoustu „volného“ času na šachy  :usmev:

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroaslav Hadrava

Díky za odkaz na skvělý song „s přesahem“ – Jenisej. On není (primárně) jenom o kruté zimě, ale o „vnuceném“ budovatelském úsilí souostroví Gulag.

Ondrej Havelka

Škoda, že k podobným pozicím jako byla ta naše nedochází častěji, mohly by být zajímavé pro analýzy, ale bohužel si myslím, že se nic podobného moc hrát nebude.
 
Můj tah c4 byl pravděpodobně příliš optimistický, doufal jsem v aktivní pozici, ale vyvolalo to spíš oslabení černých polí.
 
V partii jsem variantu Jc6 Jxd5 ani moc nepočítal, viděl jsem to jako nepříjemnou (a ne jedinou nepříjemnou možnost) jak může bílý pokračovat. V partii jsem uvažoval spíš nad tahem Jg6, který ale zase padá pod výpad h4. Počítač sice vzniknuvši pozice (údajně s výhodou) brání. Co jsem si ale nechal ukázat je zcela mimo lidské možnosti ohodnotit.
 
Doma jsem si chvilku hrál s tou variantou a ano. Jxd5 nevychází. Důvody? Černý má jeden tah, který takticky „vyhrává“ na místě a jeden tah, který pozici přesvědčivě ubrání, vše ostatní dává bílému silný útok. Ať si čtenáři klidně zkusí variantu spočítat do konce. Po sérii „jediných tahů“ by měli dojít do koncovky s kvalitou za pěšce víc pro černého.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x