Chessable Masters 2024

Zlatý věk internetových turnajů pominul. Tedy ne, že by se nic nehrálo, ale oproti „covidodobě“ je situace jiná a hrají se spíše normální turnaje.

 

Na internetu hraji rád, je to rychlé, člověk nemusí nikam jezdit a v podstatě si u partie mohu dělat, co chci. Klidně mi u toho může řvát nějaký hardrock, mohu si dát nohy na stůl a v oblaku cigaretového dýmu přemýšlet nad dalším tahem.
Má to však i svá úskalí.
Nikdy nevíte, s kým hrajete partii. Hraje proti vám člověk nebo stroj? Jednoduše řečeno, online podvádění se dnešními prostředky nedá odhalit.

V turnajích, kde se hraje o peníze, je běžné, ba spíše povinné, že hráče nepřetržitě snímá minimálně jedna kamera. Na dálku se dají zkontrolovat i běžící programy na počítači, ale přesto se nedá zabránit podvádění. Nikdo na dálku nezkontroluje, zda hráč nemá v uchu sluchátko, přes které mu někdo z vedlejšího pokoje napovídá. Nikdo na dálku nezkontroluje, zda na zdi v pokoji snímaném kamerami nevisí i displej, který zobrazuje právě hranou partii i s rozborem šachového motoru. To jsou důvody, pro které není možné považovat online šachy za jakousi budoucnost našeho sportu.
Je možné, že časem se najde nějaký způsob jak mít vše pod kontrolou, ale zatím musí online hráči spoléhat jen na víru v čestnost protihráčů.

Obrovská důvěra je třeba hlavně v turnajích, kde se hraje o velké peníze. A turnaje, kde se hrálo o velké peníze, zpopularizoval Magnus Carlsen. Podařilo se mu je udržet při životě i v dnešní době, kdy už nejsme zavřeni doma v různých karanténách.

Série Champion Chess Tour (CCT) by se měla spíše nazývat „ligou“, protože z původních turnajů pro zvané hráče se stala velká soutěž o několika levelech. Výhodou je, že do této soutěže se může probojovat prakticky každý, nevýhodou je poměrně komplikovaný systém soutěže.

Online turnaj Chessable Masters je prvním ze čtyř turnajů CCT v roce 2024. Turnaj je vlastně postupová soutěž složená ze tří divizí. Do nejnižší (III) se dá probojovat z otevřených turnajů, pak už se dá postoupit do II. divize a z ní do nejvyšší „ligy“  :usmev: .

Z III. divize se probojoval do druhé Alexej Sarana, který ve finále porazil Alexandra Griščuka.
Z II. divize do první se probojoval Vincent Keymer, který v boji o postup porazil Levona Aronjana.

Nejvyšší soutěž, I. divize, skončila velkým finálovým zápasem (=zápasy) mezi Magnusem Carlsenem a Alirezou Firouzjou (Firúzdžou). Hrálo se vyřazovacím způsobem a, tak jak jsme zvyklí z amerických turnajů  :usmev: , poražení hráči dostávali další šanci přeřazením do „pavouka poražených“ .

V hlavním pavoukovi si nejlépe vedl Magnus Carlsen, který ve finále porazil Denise Lazavika a poslal jej k zápasu s vítězem pavouka poražených Firouzjou. Firouzja si s mladým Bělorusem celkem snadno poradil. V první partii vyhrál bílými, ve druhé černými figurami udržel remízu a postoupil do velkého finále, kde na něj čekal Magnus Carlsen.

I velké finále se hrálo v „americkém“ stylu (vím, není to americký styl, ale tam se „tihleti pavouci“ hrají celkem často), což znamenalo, že pokud by zápas na čtyři rapid partie tempem 10+2 vyhrál vítěz „pavouka vítězů“, vyhrál turnaj, pokud by zápas vyhrál vítěz  „pavouka poražených“, tedy Firouzja, jen by tím „srovnal“ skóre (už přece jednou vypadl  :usmev: ) a následoval by druhý zápas na dvě partie (s obvyklými tiebreaky), jehož vítěz se stává vítězem celého turnaje.
Pro názornost screenshot z webu turnaje:

 

První zápas velkého finále vyhrál Firouzja.
V první partii Carlsen s 29 sekundami na hodinách nenašel cestu (jedinou!) k remíze a Firouzja se ujal vedení.

 

 

Ve druhé partii měl bílé figury Firouzja a nakonec se mu díky Carlsenovým nepřesnostem podařilo vyhrát dobře vedenou partii, 2-0.

Ve třetí partii Carlsen snížil na 2-1, ale ve čtvrté si Firouzja pohlídal remízu a výhru zápasu poměrem 2.5-1.5, takže na řadu přišel odvetný zápas na dvě partie.

Carlsen udeřil hned v první partii a postupně svého soupeře přehrál.

 

 

Ve druhé partii druhého zápasu si hráči vyměnili role z první partie prvního zápasu  :usmev: . Tentokrát měl jako černý Carlsen pěšce, který směřoval k poli proměny a Firouzja nenašel způsob, jak tomu zabránit.

 

 

Magnus Carlsen zvítězil 2-0, stal se tak vítězem online turnaje Chessable Masters a na své konto si připsal 30 000 dolarů.

 

Cenový fond turnaje (screenshot z webu turnaje):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Partie na lichess.org

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x