Mitropa a jiné turnaje

V německém Wangelsu skončil turnaj WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge. V jiném německém městě, Apoldě, se teprve naplno rozebíhá turnaj družstev MITROPA Cup 2024 a v New Yorku má za sebou Vojta Plát už dvě kola v open turnaji NY GM-IM PRESIDENTS DAY INVITATIONAL.

 

Skončil turnaj ve Fischerově šachu WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge a známe nejen vítěze, ale i konečné pořadí všech osmi hráčů.

V prvním finálovém dnu Carlsen nevyužil malou převahu, kterou se mu podařilo získat černými v boji o první místo proti Caruanovi. Druhá partie však už byla na jednu branku. Carlsen si od začátku budoval dobrou pozici a Caruana jen těžko hledal nějakou protihru.
Je celkem legrační, že partii rozhodl volný h-pěšec, kterého si Carlsen vytvořil už v prvních tazích partie  :usmev: .

 

 

Také boj o třetí místo měl celkem jednoznačný průběh. Aronjan první partii s Abdusattorovem černými figurami remizoval, ve druhé svého soupeře přehrál a vybojoval si bronzovou medaili.

 

 

V turnaji se bojovalo i o další umístění. Páté místo obsadil Firouzja, který si porazil Gukeshe 1.5-0.5. O poslední příčku hráli Keymer s Tingem Li-ženem. Při aktuální formě mistra světa bylo o poslední příčce rozhodnuto vlastně ještě před tímto soubojem. Keymer vyhrál obě partie a „usadil“ mistra světa na poslední příčku.

Konečné pořadí (screenshot z webu pořadatelů ):

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com


 

Na turnaji MITROPA Cup 2024 zahájily oba naše celky na výbornou. Muži porazili Slovinsko 2.5-1.5, ženy vyhrály se silným slovinským týmem dokonce ještě vyšším rozdílem (3.5-0.5).

V pátek turnaj pokračoval druhým kolem a naše muže i ženy čekalo Maďarsko. V obou celcích došlo ke změnám v sestavě.

Pauzu si dal Petr Gnojek a do sestavy nastoupil na druhou šachovnici Tomáš Kraus. U žen vynechal kapitán Lucii a postavil Lucii  :usmev: . Na pomyslnou lavičku náhradníků usedla Lucie Rybáčková a šanci dostala Lucie Fizerová.

Zatímco muži byli ratingově proti Maďarům o chloupek lepším týmem, ženám připadla role outsidera.

Na první šachovnici udržel s Alexem Krstulovićem černými rovnou pozici Jan Vykouk. „Udržel“ možná není správné slovo, protože v koncovce věží a lehkých figur se mi zdálo, že černý jezdec byl o něco lepší figurou než bílý střelec, ale bílá věž byla dostatečně aktivní, takže nakonec asi spravedlivá dělba bodů.

 

 

Maďaři měli smůlu na druhé šachovnici  :usmev: . Jejich smůla, naše štěstí… Tomáš Kraus „vyrobil“ hrubku (21. Jd4??), kterou by ztrestal asi i leckterý hráč okresního přeboru  :usmev: . Tamas Vanczak si nedal práci s propočtem všech variant a místo matového útoku sebral pochybného pěšce na f2. S figurou méně se pak zachraňoval věčným šachem.

 

 

Remízou skončila i partie na třetí šachovnici, kde měl černé figury Richard Stalmach s Balazsem. Balazs obětoval kvalitu a zdálo se, že jeho volné pěšce nelze zadržet. Nebylo to jen zdání, potvrzuje to i Stockfish  :usmev: , ale Balazs nehrál přesně a hra přešla do koncovky, v níž měl Richard s věží proti dvěma lehkým figurám zřejmě lepší šance.

 

 

Výhru českému týmu vybojoval Jáchym Němec, který zkušeně trestal chyby svého maďarského soupeře v koncovce. Druhá výhra Jáchyma a druhá výhra českého týmu mužů  :palec-nahoru: .

 

 

 

Ženy proti Maďarkám rozhodně nebyly favoritkami, ale nakonec se jim podařilo uhrát zápasovou remízu.
Kristýna Novosadová na první šachovnici podcenila nebo vůbec neviděla útok soupeřky proti bodu f7 a Julianna Terbe si nenechala ujít příležitost.

 

 

Anna Marie Koubová na druhé šachovnici nedala skoro žádnou šanci Zsuzsanně Terbe.

 

 

Na třetí šachovnici předvedla Anna Lhotská své umění hledat šanci i ve špatných pozicích  :usmev: . Její soupeřka až příliš zbrkle uplatňovala velkou výhodu, kterou získala ve střední hře. Došla pěšcem až na a7, ale už se jí ho nepodařilo dostat na a8.

 

 

Na čtvrté šachovnici hrála dobře Lucie Fizerová. Bohužel v mírně horší jezdcové koncovce, v níž měla solidní praktické šance na udržení pozice, chybovala a partii nakonec prohrála.

 

 

 

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Vojta Plát hraje v New Yorku na turnaji NY GM-IM PRESIDENTS DAY INVITATIONAL.
Jako nasazená jednička má po třech kolech tři body a turnaj by mohl být zajímavý, až teprve kdyby Vojta prohrál  :usmev: .

V „nočním“ (našeho času) třetím kole k tomu neměl daleko. Jeho soupeř naštěstí nejenže nezvládl uplatnit výhodu dvou pěšců navíc, ale dokázal partii ještě prohrát (… a srdce některých našich hráčů zaplesala, i v USA se najdou šachanisté  :smich: ).

 

 

 

A co nějaké příhody z NY  :usmev: ?

Dejme slovo Vojtovi:

Hrál jsem na Union Square v parku s týpkem, co řekl, že chce za hru 5 dolarů a hraje se o 10 dolarů. Říkám mu, že to není dobrej nápad, on, že to zkusí. Dostal 10-0, nedal mi ani cent a ještě ode mě chtěl za hru aspoň 20 dolarů, že se tím živí a že jsem mu sebral čas na výdělek s někým jiným. Dal jsem mu 10 dolarů za všechny partie, víc si nezasloužil  :smich: .“

 

 

Odkazy:

Výsledky turnaje na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
11 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Tak dnes jsme poprvé na Mitropě prohráli, Vykouk sice vyhrál, Kraus prohrál, Stalmach remizoval a poprvé prohrál Jáchym Němec. Škoda, ale pořád nám štěstí pomáhat nemůže. Dnes jsme poznali tu odvrácenou stranu.

lubomir1959

Dnes drtivě porážíme Slováky 3,5-0,5: Vykouk remizoval, Kraus, Gnojek i Němec vyhráli. Jen jsem nechápal, proč Slováci tak dlouho hráli naprosto beznadějné pozice, které už bych snad i já (tragéd) dokázal vyhrát…

Honza Repák

Soutěž družstev, člověk občas zkouší štěstí a protahuje trápení kvůli spoluhráčům, když nehraje jenom sám za sebe. Přece jenom partie pořád končí až vzdáním se.

Ondrej Havelka

Americké hraní v parku o peníze mě vždycky fascinovalo. Hrozně by se mi líbilo, kdyby se něco podobného dalo dělat i u nás. Nevím jestli se o něco takového někdo pokoušel? Samotného by mne to lákalo někdy vyzkoušet, jen bych tedy asi po týdnu prohrál všechny peníze :D.
 
Zároveň si nejsem jistý jak by se k takovému gamblingu tvářily české zákony? Jestli by se třeba podobně jako u sázení museli vyzyvatelé nejprve registrovat na úřadě 😀

Vojta Plát

Tak pokud bys dotycne udal jako v pripade Teplic, tak by to asi problem byl…Ale v USA jsou jinde 🙂

Honza Repák

Udat prasárnu je vskutku hrozný prohřešek, jak by to jenom mohlo někoho napadnout…

Vojta Plát

Jakou prasarnu? O zadne nevim.

Ondrej Havelka

Tak, Teplice už je dávná věc. Udávání mám spojené s nějakými neveřejnými informacemi, nikoli veřejnými prohlášeními.
 
A pokud se pan Kirs dostal do problémů kvůli veřejným vyjádřením pana Kirse, pak to vidím jako osobní problém pana Kirse, nikoli jako problém můj.
 
Já jsem vcelku mírný člověk, sachycz vnímám jako místo, kde by se měly řešit šachy, ne politika a sám neprezentuji své politické postoje veřejně. Doufám, ale že mi moderátoři pro jednou odpustí, když to znovu vytahuješ.
Lidi, kteří překrucují slova o válce na Ukrajině, toto jakkoli využívají nebo zneužívají, nebo pokud někdo bude obhajovat agresora, tak je u mne hovado a odmítám s ním být jakkoli spojován.
 
Doufám, že tímto můžeme politiku nadobro uzavřít a můžeme se vrátit zpět k šachu.

chess

Pane Havelko, dle Vašeho vyjádření může nastat velmi bizarní situace, totiž že budete odmítat být spojován sám se sebou.

Vojta Plát

Pan Kirs jakoukoliv valku odsuzuje a je proti zabijeni nevinnych lidi. Bavil jsem se s nim o tom osobne. Takze nevim, co tu placas za nesmysly…

Honza Repák

Potom tedy pan Kirs dal tento svůj názor dost prapodivně nesmyslně najevo, že ho spousta lidí pochopila přesně opačně…

11
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x