Mitropujeme :-)

Včera se hrálo třetí kolo na Mitropě a v New Yorku pokračuje v „povinných výhrách“ Vojta Plát.

 

Tentokrát začnu partií Vojty na turnaji NY GM-IM PRESIDENTS DAY INVITATIONAL. Vojta partii vyhrál, ale zaujala mě jedna pozice.
V pozici na diagramu přišlo „logické“ 33. … Va3+. Podívejte se na na diagram a zkuste bez pomocí počítače vyhodnotit tah 33. … Va3+. Vsadil bych se, že naprostá většina šachistů vyhodnotí tah Va3+ jako vyhrávající.

 

 

Zdá se, že tím partie končí. Bílý zabrání matu jen za cenu velkých materiálních obětí.
Opravdu?
Napadlo by někoho, že se mohl bílý zachránit? Možná se někdo takový najde, ale moc lidí, které by napadlo hledat v této pozici záchranu, asi nebude. A přece měl bílý možnost partii remizovat!
Po tahu 33. … Va3+ je v pozici fantastická možnost jak partii zachránit.
Bílý jednoduše „obětuje“ věž (34. Vb3!!)!

 

 

Odkazy:

Výsledky turnaje na chess-results
Online na lichess.org


 

První dvě kola turnaje Mitropa Cup 2024 vyšla našim týmům více než dobře. Muži i ženy vyhrávali a pohled na tabulky open turnaje i ženského turnaje určitě těšil každého fanouška českého šachu.
Třetí kolo čekala naše týmy Itálie.  Oba naše celky byly ratingově slabší.

V týmu mužů si dal první pauzu Richard Stalmach.
Na první šachovnici rozehrál Ital Moroni (junior) proti Honzovi Vykoukovi moderní variantu Pircovy obrany. Našemu hráči taková hra evidentně vyhovovala a Itala „zabil“  :usmev: .

 

Jan Vykouk, zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

 

 

Na druhé desce udržel Tomáš Kraus černými barvami zkušeně remízu s Brunellem. Na třetí šachovnici si podruhé zahrál Petr Gnojek. Partii s Davidem Albertem rozehrál velmi dobře, ale pak se nějak „zamotal“ a v závěru si nalezl do matu.

 

 

Na čtvrté šachovnici zatím hraje výborně Jáchym Němec, který je po remíze s Carnicellim stejně jako Jan Vykouk bez porážky.
Česká republika remizovala s Itálií 2-2.

 

 

Ženám se proti Italkám nedařilo a prohrály 1-3.
Na první šachovnici nerozehrála Kristýna Novosadová zrovna nejlépe Caro Kann a s Marinou Brunello stála o něco hůře. V pozici po 20. … Jb5 však mohla vyrovnat hru, ale ani po desetiminutovém přemýšlení ji zřejmě nenapadlo (a pokud napadlo, tak jí něco uniklo v propočtu) „pracovat“ s vidličkovými motivy  :usmev: . Obětovala (=ztratila) kvalitu a prohrála.

 

 

Prohra Anny Marie Koubové je z rodu zbytečných proher. V ostré, ale vyrovnané pozici přehlédla naše hráčka vazbu a vidličku.

 

 

Anna Lhotská po delší „neformě“ přijela na turnaj s formou  :usmev: . Hodně se jí daří a i když občas nezahraje nejlepší tahy, soupeřky jí „jdou na ruku“. Anna má tři body ze tří a včera drsně potrestala soupeřčinu chybu v zahájení.

 

 

Lucie Rybáčková dosáhla černými vyhrané pozice. Uplatnit dva pěšce navíc by nebylo až tak těžké, chtělo to jen vychytat některé hrozby soupeřky. Na to si však Lucie nechala málo času  :smutek: . V časové tísni sice chybovala i soupeřka (38. Vg5??), ale Lucka nenašla záchranu spočívající v oběti dámy (38. … Vxf4!) a automaticky s ní ustoupila.

 

Lucie Rybáčková, zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

 

 

 

 

 

 

Náhledové foto: zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

A aby se to nepletlo, po remíze s Italy, vítězíme v zápase s Rakušany: Vykouk remizuje s Baidetskyim, Stalmach poráží Peyrera, Gnojek bohužel prohrává i s Morgunovem, ale Němec Jáchym potřetí vítězí a je tahounem našeho týmu, tentokrát porazil Dotzera. No před jeho výkonem zatím klobouk dolů!

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x