Skoro dohráno

Předposlední kolo bylo na pořadu dne na Pražském mezinárodním šachovém festivalu. Zatímco v turnaji Masters už jsou některé věci zcela zřejmé, v turnaji Challengers se bude asi bojovat o postup do posledních minut.

 

V turnaji Masters známe po včerejším osmém kole vítěze turnaje.

Nodirbek Abdusattorov má jedenapůlbodový náskok před svými protivníky a je jasným vítězem turnaje Masters.

 

Nodirbek Abdusattorov proti Vanu Nguyenovi (1.kolo). Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

 

Jasno však být ještě nemuselo, protože v ostré a celkem divoké partii s Parhamem Maghsoodlooem stál v jedné chvíli nedobře a vlastně skoro na prohru  :usmev: .
Hráči rozehráli Najdorfovu variantu Sicilské hry, v níž si zvolil Abdusattorov Adamsův útok (h3+g4 atd.) a otázkou je, kdo koho překvapil více  :usmev: .
Do třináctého tahu se zdálo, že se černý v zahájení cítí jako ryba ve vodě. Na rozdíl od Nodirbeka tahal Parham totiž stále v bleskovém tempu, ale když šel ve třináctém tahu Nodirbek místo obvyklých tahů (13. Kb1; 13. a3) střelcem na d3 (13. Sd3), černý se zamyslel. Našel správný plán a pozice vypadala vyrovnaně, ale přece jen černý trochu pochybil, když ustoupil jezdcem na pole h7. Tedy pochybil podle Stockfishe, protože mě se ten tah nezdá až tak „hloupý“ . Stockfish „vidí“ malou výhodu bílého, ale není mi jasné, jak by ji chtěl „křemíkový mág“ stupňovat  :usmev: .
Jasné to nebylo asi ani Nodirbekovi, proto se rozhodl pro změnu scény. Tahem 34. Dc6 dal dámu za věž a lehkou figuru, získal však nebezpečného volného pěšce na c6. V těžké pozici s nerovným materiálem si ani se Stockfishem „v zádech“ nejsem jistý, jak by měla partie dopadnout, protože pěšec na c6 drží černou dámu i jezdce „na uzdě“ . Možná má Stockfish pravdu, když vidí rovnováhu, ale pro člověka to tak jednoduché není.
Nodirbek chyboval, když zahrál 49. b3 . Na první (pro mě ani na druhý či třetí  :smich: ) pohled není jasné, v čem by ona chyba měla spočívat. Jasné to asi nebylo ani oběma hráčům za šachovnicí, protože i Parham bez povšimnutí prošel kolem příležitosti, která se mu nečekaně naskytla a zahrál na „likvidaci“ pěšce 49. … Jd4.  Tah jezdcem na d4 je vidlička, ale bílý má krásný mezitah 50. c7. Všechny ostatní tahy prohrávají bílému partii. Plán černého byl v podstatě správný, jen to chtělo nejdříve připravit a zahrát 49. … Da7!
Vtip je v tom, že pak tah pěšcem na c7 bílému nic nedá, protože i když si postaví dámu, černý uplete kolem bílého krále matovou síť. Je pravděpodobné, že i Parham něco podobného viděl nebo to alespoň tušil. Možná nečekal, že mu bílý za jezdce odevzdá celou věž  :usmev: .
Vznikla pozoruhodná pozice. Černý má dámu a čtyři pěšce, bílý jen střelce, jezdce a tři pěšce, ale pěšec na c7 vydá za celý regiment.
Těžkou pozici černý asi mohl udržet, ale hrát něco takového v časové tísni a neudělat chybu, to je asi nadlidský úkol. Parham chyboval a Nodirbek se stal vítězem turnaje Masters.
Krásná partie.

 

 

David Navara remizoval s Vanem. Rovná partie, v níž ani jeden z našich hráčů nechyboval. Thai Dai Van Nguyen se po této remíze vyšvihl na druhé místo v tabulce.

 

 

Poměrně rychle remizovali Vidit s Rapportem. Viditovi turnaj moc nevyšel a zřejmě už se těší na jeho konec, Rapport je na tom o dost lépe, ale černými figurami asi nechtěl pokoušet osud.
Remízou skončila i partie Bartel – Praggnanadhaa. Bartel stál v průběhu partie o něco lépe, ale Praggnanandhaa dokázal jeho malou výhodu eliminovat.

V turnaji se moc nedaří ani Keymerovi. Kromě výhry s Viditem je to celkem bída  :smutek: . S Gukeshem prohrál málem v miniaturce.

 

 

 

Výsledky a los posledního kola turnaje Masters:

 

Tabulka turnaje Masters:

 

V turnaji Challengers se hraje o postup (možná  :usmev: ) do turnaje Masters.
Ediz Gurel, Anton Korobov a Jaime Santos Latasa, to byli tři hráči, kteří si dvě kola před konce mohli dělat nároky na vítězství v turnaji a postup.

Mladý Turek Ediz Gurel netlačí na pilu a snaží se hlavně neprohrát. V osmém kole remizoval s L’amim v zajímavé pěšcové koncovce.

 

 

Dva Gurelovi konkurenti, Jaime Santos Latasa a Anton Korobov hráli v osmém kole spolu. Santos podal skvělý výkon a vítězstvím s Korobovem dohnal (a na vedlejší hodnocení i předehnal) Gurela.

 

 

Richard Stalmach se toho nebojí  :usmev: . Po vlažném začátku turnaje se rozehrál a kolo před konce je (a zůstane) nejlepším českým hráčem v turnaji Challengers. V osmém kole černými figurami drze loupil bílé pěšce Mishrovi, který se třemi pěšci méně musel opakovat tahy, aby partii remizoval.

 

 

Vašek Finěk utekl hrobníkovi z lopaty  :usmev: . Vlastně nikoli hrobníkovi, ale hrobnici, protože Vašek hrál s Vaishali Rameshbabu.
Po dobře sehraném zahájení Vašek chyboval a Vaishali získala výhodu. Vaškovi se „podařilo“ zazdít si svého střelce na h1 (22. exf3) a Vaishali toho mohla využít. Nestalo se a Vašek vtipně našel cestu k remíze (32. Sxg5).

 

 

Vaishali Rameshbabu. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

 

 

 

 

Husarský kousek se povedl Štěpánu Hrbkovi, který porazil černými Maxima Rodshteina. Pravda, soupeř mu výrazně pomohl  :usmev: , ale to nijak nesnižuje Štěpánův výkon.

 

 

 

Výsledky a los posledního kola turnaje Challengers:

 

Tabulka turnaje Challengers:

 

 

Náhledové foto: Nodirbek Abdusattorov v prvním kole porazil Vana Nguyena. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na lichess.org
Časový rozpis turnajů a akcí
Turnajová stránka s komentovaným online přenosem na iVysílání České televize

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rostislav Huňa

IM norma pro Kubu Kůsu! 🙂

Vojta Plát

Ze by se konecne zacal po letech stagnace zlepsovat? Jen tak dal, gratulace!

lubomir1959

Včera jsem se byl podívat v Praze v hotelu Giovanni na šachový festival a mám spoustu příjemných zážitků. Když jsem dorazil do hotelu, hádejte na koho jsem narazil jako prvního. Ano, na Davida Navaru, který mě nasměroval do hrací místnosti a zodpověděl několik mých zvídavých dotazů. V hrací místnosti už byl pan Boleslav a hlavní rozhodčí pan Votruba, takže zase jsem toho využil a poptal se jich. No a pak už se začalo hrát. Málo platné, osobně je osobně, vidět tyto super velmistry, to se nepodaří každý den. Kromě toho tam v dalším turnaji hráli GM Šimáček a IM Kraus. Jako divák přišel náš úspěšný reprezentant Jáchym Němec. Po partií jsem ještě chvilku měl možnost vyzpovídat Richarda Stalmacha no a pak už se jelo domů.

Vojta Plát

Aneb zazitek petileteho ditete z buranova, co se jelo poprve podivat vlakem do Prahy 🙂 az mi z toho povidani ukapla slza 🙂
 
 

Jano

Podľa Vojtu sa tam neoplatí chodiť ani ako divák, ani ako hráč!

kraken8

To ale v komentáři Vojty nikde nevidím. Z čeho tak usuzujete?

Jano

To vám nejako ušlo, že mohol hrať v turnaji Challengers, no nehrá?

Vojta Plát

Tak to holt chodi. Stojim si za tim, ze jsem spravne odmitl ucast. Clovek si nesmi nechat srat na hlavu. Ale to uz je zase jiny pribeh.

kraken8

Z čeho usuzujete, že jsem reagoval na to Vaše „ani ako hráč“?

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x