Čtyři „pé“

Nepřišlo to jako blesk z čistého nebe. Už nějaký ten rok se o tom dost mluvilo, ale teprve teď to přišlo.
Česká republika přišla (nebo přijde 🙁 ) o jednoho hráče.
Někoho to možná zarmoutí, jiného potěší.

 

Není to nic neobvyklého a vlastně v době války Ruska proti Ukrajině je to docela běžná záležitost. Hráči mění federaci.
Prostě…jeden rok reprezentují jednu zemi, další rok zemi jinou. Když se podíváte na FIDE Transfer List najdete tam řadu jmen hráčů, kteří mění federaci.
Zatím tam chybí jedno jméno, ale zřejmě se tam brzy objeví.

Vojtěch Plát hrál dva velmistrovské turnaje v Hanoji (Vietnam) a celkem často mi posílal své postřehy a fotografie. Když mi poslal zprávu, že se hodlá ve Vietnamu natrvalo usadit, nevěřil jsem vlastním očím.

Moje první reakce byla:
„To si děláš p*del?!?“

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat:
„Nedělám. Poslední kapkou byl pomlouvačný článek plný nesmyslů na Ne-Šachovém Serveru. Nechci hrát pod stejnou vlajkou jako ti dva ***** (poznámka redakce: Vojtův slovník je občas nutno korigovat, nevhodná slova „vypípáváme“ ). Pořád tvrdí, že to není jejich svaz, a mně ten svaz taky moc nevoní, ale aby z něho vystoupili, to ne. Takže buď oni, nebo já. Nevypadá to, že by se chystali ze svazu vystoupit, tak musím vystoupit já. “

Samozřejmě jsem tomu nevěřil, a tak jsem se pro jistotu ještě jednou (a ne příliš chytře  :usmev: ) zeptal:
„Hej, to ti nežeru 🙂 , proč bys měl hrát zrovna za Vietnam?“

„S*ru na ČR, je tu teplo, našel jsem si tady babu. Funkcionáři svazu mi tu lezou do p*dele a žádný k*k*t tady o mně nepíše vymyšlený blbosti. Zůstávám tady a v ČR už nikdy nebudu hrát. “

Na FIDE Transfer Listu zatím Vojtu zapsaného nevidím, respektuji také Vojtovo přání zatím nezveřejňovat jeho foto s přítelkyní, přesto se zdá, že tentokrát nejde o pouhou fámu.
Vojtovu žádost o změnu federace jsme obdrželi v kopii e-mailu zaslaného na FIDE. Stručné oznámení o změně federace bez udání důvodu, nic víc.
Vietnamská šachová federace (Vietnam Chess Federation) nám Vojtův „přestup“ potvrdila zatím jen neoficiálně s tím, že v nejbližších dnech vydá oficiální prohlášení.

Stojím si za tím, že v ČR máme dost dobrých mladých šachistů, přesto je však talentovaného (byť často kontroverzního) velmistra škoda.

Ale nakonec, proč plakat pro Pláta?
Čtyři „P“ , která mohou vyznívat dost drsně, ale je to Vojtova volba.
Přejme mu jen to nejlepší, snad se v nové domovině uchytí.

 

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
42 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Ty jo, zlata Evropa 🙂 Zkusenost dobra, ale tech -31 do ela boli. Ale tak co, zivot mame jen jeden, tak je potreba trosku vzruseni. Uz jsem ve Vidni, takze navrat do poklidne Evropy. Vietnam pro me fakt neni 🙂

Petr Kraus

Dobrý den, tak hlavně ,že se vracíte v pořádku. Přes léto připíšete plus 50. Já chodím občas v Praze do Sápy a to vzrušení je i tak moc. Jenom jestli je poklidná Evropa a u nás hlavně poklidné šachové prostředí to nevím, ale vím, že Zorro mstitel tady má konkurenci- to je nebezpečná ta moje prostořekost na kterou jsem byl zrovna včera cestou sms upozorněn   :usmev: 

Petr Kraus

Dobrý večer, zjistil jsem ,že server šachy.cz brzo oslaví 300 let od svého založení. Gratuluji a pro mě jste jednoznačně nejlepší šachový server za 300 let v Čechách, na Moravě a ve Slezsku   :potlesk:   :usmev: 

Vietnamec Vojta

Jsem si to myslel hned, ze jsou zakladatele nesmrtelni. To jim ale nezavidim, tudiz jim nebudu ani nic prat 😀

Jan Jílek

Ani nevíte, jak jsem rád, že jste tu zmínili mého prapra…pra děda Všemila Jílka  :usmev:
Málo se ovšem ví, že již roku 1731 musel tento server uhájit před lstivým Šulislavem K., který usiloval o jeho převzetí za pomoci háků, tzv. „háknutím“  :mrknuti:
 
No, server tehdy ubránil a tak, na počest onoho vítězství a také proto, aby ostatní podobní zlotřilci věděli, že nedá kůži lacino, začal, neoficiálně, jako druhé jméno používat „Mstiboj“. Díky, dědo!

Petr Kraus

Děkuji pane Jílku a vašemu pravnukovi budu pomáhat proti zlotřilcům tento server chránit na časy věčné- mé druhé jméno nesmrtelný   :certik: 

Peter

Koľko by stál taký prestup?

Vietnamec Vojta

Dva pytle rýže, trošku koření(něco jako majoránka nebo tak něco), roční zásoba pho bo a bum bo nam bo a přestup byl hned vyladěn raz dva!

Peter

Myslel som poplatok FIDE.
Alebo možno aj platbu ŠSČR – aj keď tí by ťa možno pustili aj zadarmo.
Lebo v tom odkaze v článku na prestupy sú rôzne sumy a nie je zrejmé, podľa akého kľúča.

Vietnamec Vojta

Klic je jednoduchy – federace si muze rict o penize, kdyz prokaze, ze do daneho hrace neco investovala(zaplatila mu napriklad kontinentalni mistrovstvi, prispela na turnaje, atd…)
Nedavno do CR prestoupil Piesik a Sachovy svaz platil myslim Fide 2000€ poplatek za prestup. Ja jsem SSCR posledni roky nic nestal, takze to budou mit Vietnamci levny. Sachovy svaz muze poslat treba Strosse do Sapy, necht tam neco tem dementum ze svazu vybere 🙂
 

Peter

Tým „preukazovaním investície“ si nie som istý.
Také niečo myslím funguje v rámci ŠSČR pre prestupy medzi klubmi.
Pre prestupy medzi krajinami, šachovými zväzmi, funguje myslím pevná suma závislá od „sily“ hráča.
S tým, že materský zväz môže akceptovať aj menšiu sumu.
Pri prestupe ešte Sergeja Movsesiana do Arménska si Slovenský šach. zväz vypýtal dosť „nehoráznu“ sumu, aj keď do neho neinvestoval prakticky nič, no mal na to právo a bolo to menej než maximum.

Peter

Tak podarilo sa mi nájsť, ako to bolo s prestupom Sergeja Movsesiana, možno to bude niektorých zaujímať.
https://www1.pluska.sk/sport/ostatne/movsesian-konci-sachovej-reprezentacii-zvaz-neplnil-sluby
Takže Arméni za neho zaplatili Slovákom 30 000 €.
A to v roku 2010 – keď to bolo, kvôli inflácii, výrazne viac.
Na webe FIDE je uvedený poplatok 5 000 €, to bude ešte plus k tomu platba na účet FIDE, teda celkovo 35 000 € v roku 2010.
 

Pavel Chrz

Peter : Četl jsem odkaz, bombastický je titulek, jak to bývá. Hlavní důvod je jiný a pamatuji si ho z té doby.
 
Zaujal mě pod tím odkaz na jiný článek: ŠOK! Medvede sa dobýjali do hotela v Jasnej: Dôstojníci NATO utiekli, postavil sa im personál!

Petr Kraus

Tak tento komentář nemá chybu, takto jsem se dlouho nezasmál a můj zdravotní stav se zlepšil o 30%  :smich: 

Petr Kraus

Jedna nebo druhá varianta je pro mě nepřijatelná  :nastvany:  . Tak já se stěhují na Prostějovsko na zámek ,abych tam propagoval královské šachy- kde bych chtěl založit šachový klub bezhlavý rytíř – s lukrativní nabídkou na šachové akce pro pana Vojtu .Takto ne – otevřu svůj tajný trezor a dám tu nejvyšší nabídku   :penize: . První nabídka 1 350 000.

Petr Kraus

4000 dolarů-300 000 korun- 50000 dongů a přidám 100  :pivo: .

Pavel Chrz

Mohu potvrdil, holt otec Vojty je velký věštec. V roce 2008 vyhrál Vojta MČR a měl letět na MS mládeže do Vietnamu (viz archív chess.cz – kdyby někdo nevěřil). Bavili jsme se s panem otcem Vojty (mně tam postoupil žák), že poletíme. Pak ovšem otec Vojty otočil. Je tam moc hezky a mám obavu, že by tam chtěl Vojta zůstat, že by mě ukecal. Ale maj tam hrozný pivo, žít bych tam nechtěl, tak raději neletíme. „Užijte si to“, popřál nám. Uchránil tak Vojtu pro český šach o dalších 16 let. Díky.

Heman

No, to by český šach přišel opravdu o hodně…

Rubinus

Jako vtip dobrý, ale pokud to je jen apríl, Vojtěch se asi nasere. 🙂

Vietnamec Vojta

Nekomentuj hloupě něco, co se tě netýká a o čem nic nevíš. Díky 🙂

Peter

Asi sa dalo domyslieť, že to je s Vojtovým súhlasom – aj keď ako len vtip.

Homunkulus

Těším se, až dojde na olympiádě v utkání našich proti Vietnamu k partii Nguyen – Plát.

Rudolf Kriebel

…a já jenom doplním, že ČR nepřijde jenom o GM Pláta, který ještě neví, co je to mít na krku babu, ale i o dalšího silného a elově zlepšujícího se hráče MUDr. Tkadlečka. Podal si žádost o přestup na Slovenský šachový svaz…..

David Navara

Já jsem slyšel, že pan Tkadleček odehrál několik partií s mrtvým soupeřem a že ho komise kvůli pochybnostem nutila tyto partie odehrát znovu. Za těchto okolností bych také radši odešel.
(Dnes máme 1. dubna, takže jsem si část vymyslel. Snad se na mne členstvo komise nebude zlobit.)

Vietnamec Vojta

A hrali to aspon na hrbitove nebo v marnici?

Roman Beseda

Beseda Roman

Roman Beseda

Jde o pana Tkadlece z Rožnova.Bavili jsme se u taroků,že hrál výborně i karty.Jak zemřel,karty hrát přestal,ale jako šachista odehrál 70 vážných partií a z toho jich deset prohrál s panem Tkadlečkem.

Roman Beseda

Od března do července 2023 bylo odehráno pět turnajů o osmi účastnících dvoukolově.Hráli tam Tkadleček,Holík,Tkadlec a jedenáct neaktivních hráčů z Frenštátu,kteří si na turnajích uhráli slušná ela a první nebo druhé výkonostní třídy.Všechny turnaje vyhrál Tkadleček,66 výher a 4 remízy dohromady.Na konci ho čekala odměna zisku kandidáta mistra a ela skoro 2150.

Petr Kraus

Dobrý den, já jako podporovatel svazu  :usmev: -zde musím být velmi kritický  :nastvany: . Vážený šachový svaze  :cze:  pokud je vašim cílem přitáhnout k šachu co nejvíce lidi, tak byste i v této oblasti měli rozvinout svou propagaci a opravdu si nedělám legraci  :premyslim: 

David

Apríl.😎

David Navara

A to víte, že GM Kramnik na serveru chess.com opakovaně hrál turnaje z účtu GM Chismatullina? (Ptáte se, proč to píši zrovna dnes? Protože jsem se to dozvěděl včera.)

Vietnamec Vojta

Khismatulin podporuje ruskou agresi, ze? Myslim, ze JKD mu nepodal na MS v rapidu ruku. Ale mozna se pletu…

David Navara

Je to tak.

42
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x