C29 Vídeňská s 5.Df3 – 2. část – Louis Paulsen a kiks von Bardelebena

Vraťme se k Paulsenovi. V knize Louis Paulsen na str. 34 v kapitole Paulsenův přínos k šachové teorii je tato charakteristika: Vídeňská hra: Nyní Paulsen hrával 5.Df3. Nevýhoda je, že tah bere Jg1 jeho přirozené vývinové pole; hra bílého vede ale ke kombinačním zápletkám.

Od té doby si mnoho hráčů tuto ostrou variantu oblíbilo. Při simultánkách (a zejména naslepo) ji zkoušel se střídavými úspěchy Pillsbury. O něm je jedna z dalších část pojednání. Dlouhá léta ji používal Spielmann. Jeho výsledek byl +12 =1 -6, a dokonce ji hrál i černými +2 =1. Z našich to byl zejména Hromádka, který docílil velmi dobrého skóre: +14 =6 -2. V současnosti ji několikrát použila velmistryně Jana Krivec a třeba známý Jevgenij Svešnikov. A jako překvapení ji hráli experti jako třeba Nakamura, Francouz Lagarde, velký talent Dubov, ze starších pak Maďar Sax a další. Ale vraťme se do historie.

Tahu 5.Df3 si samozřejmě všimli tehdejší odborníci na šachovou teorii. Již v čísle 10/1889 v německém časopise Deutsche Schachzeitung (dále jen DS) na straně 289 uveřejnil rozbory varianty Curt von Bardeleben. Později vydal útlou teorii Die Wiener Partie, Eine schach – theoretische Abhandlung (1893) a o rok později uveřejnil svoje analýzy vídeňské i v učebnici Lehrbuch Des Schachspiels: Auf Grund Des Gegenwärtigen Standes Der Theorie Und Praxis (Leipzig 1894) se spoluautorem J. Miesesem. V knize pak více méně publikoval dřívější poznatky. Analýzy ze dvou pramenů nabízím k analýze. Zde kurzívou uvádím text před variantou a případné závěry, tahy si přehrajte v okně partie. V prvním příspěvku se autor v jedné z variant dopustil hrubé chyby.

(Články jsou opsané v ChessBasi, kde jsem respektoval její pravidla, někde tedy nemusí být pořadí tahů přesně jako v originále. Občas jsem vložil novou partii silných hráčů. Tu poznáte samozřejmě podle data sehrání. Zájemci si mohou na konci článku partie stáhnout a použít k vlastním analýzám.)

Analýza von Bardeleben 1889

V úvahu přichází pouze tři tahy: 6.d3, 6.exf6 a 6.Jge2, které chceme postupně zvážit.

Malý úkol: naleznete v analýze hrubou chybu?

Partie ke stažení jsou na této lince.

Příště: Heyde kritizuje, von Bardeleben vylepšuje.

Další části seriálu C29 Vídeňská s 5.Df3:
1. část
3. část – Heyde kritizuje, von Bardeleben vylepšuje
4. část – Kde je analýza Steinitze?
5. část – Hypermoderní Tartakower
6. část – Spielmann zatracuje vídeňskou
7. část – Pillsburyho debakly
8. část – Vídeňská nostalgie na CD a DVD
9. část – Staré partie ve světle moderní analýzy
10. část

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Luboš Zimniok

Dotaz na pana Závodného, jehož články mám moc rád: je správně Luis nebo Louis Paulsen??? I v článku vidím obojí…

Jan Jílek

Při zpracovávání článku mi u jména v nadpisu „o“ vypadlo, takže ta chyba jde za mnou. Už jsem to opravil, díky za upozornění  :mrknuti:

Luboš Zimniok

🙂 Nic se neděje… Luis mi zní španělsky, Louis francouzsky…a Paulsen zas německy 😀 …A protože byl Paulsen Němec (podle wikipedie), přišly mi možné obě varianty…. , proto jsem se připtal.

Závodný

Díky za reakci, Louis se již vyřešil.

Zdenek Cekal

„Malý úkol: naleznete v analýze hrubou chybu?
Ano, a ne jednu…

Závodný

Ano, přesně tak, díky za komentář.

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x